Pootgoed en poëzie van ’t Bildt naar Malta

1741-leerlingen-van-de-oanset-inriedDe samenwerking tussen de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2018, Leeuwarden- Fryslân en Valletta, wordt zichtbaar gemaakt met het project Poetic Potatoes. Op woensdag 4 oktober zijn bij akkerbouwbedrijf Mts. Vogels in Firdgum pootaardappelen geladen, met aan elke zak een Fries gedicht geschreven door Grytsje Schaaf.

Ideeën en inspiratie te over op symposium minderheidstalen op Ouwe-Syl

1741-jelske-dijkstra-van-de-fryske-akademyDoor Gerard de Jong - Een taalburgemeester, vlogs, online Bildts woordenboek? Het begint met respect - Het was een bonte verzameling, zaterdag in de Aerden Plaats: Franekers, een Amelander, een Drent, Friezen, en uiteraard veel Bilkerts. Allemaal waren ze naar Ouwe-Syl gekomen om te horen hoe ze hun minderheidstaal verder kunnen helpen. Vechten voor je minderheidstaal is niet altijd makkelijk, maar de aanwezigen liepen over van ideeën en goede wil. 

Kunstwerk geplaatst

Morgen wordt het kunstwerk van Henk Rusman geplaatst op de rotonde aan de Hemmemaweg bij St.-Anna.

Arjen H. Dijkstra: syn levensferhaal en gedichten kompleet

1740-arjen-h-dijkstraAt d’r foor ’t eerst ’n Bildts boek útkomt over ’t leven fan ’n Bildtse dichter, dan mot ’t wel ’n heel besondere dichter weze. Nou, dat is ok soa, want Arjen H. Dijkstra (1931- 2016) het ’n  prot gedichten in ’t Bildts skreven en feul Bilkerts krije der ‘n goed sin fan, maar an ‘e ândere kant kinne gedichten fan Dijkstra mînsen tot groate troast weze in moeilike tiden.

Als een vis in het water op Ouwe-Syl

1740-anne-meester-met-project-als-een-vis-in-het-waterIn het kader van haar afstudeerproject aan de academie voor popcultuur maakt Anne Meester onder de noemer ‘een vis in het water’ een aantal korte locatievoorstellingen. Na de Fabriek in Ried en de Le Roy tuin in Heerenveen was ze dit keer in de Aerden Plaats op Ouwe-Syl.

Mezykboek fan Bildtse Revú presinteerd

1739-het-zingen-van-de-oude-bekende-liedjes‘n Ok na 27 jaar weer folle saal fan Ons Huis het sundeg genoaten fan de songen fersys út de Bildtse Revú ‘n Amerikaan op ‘t Bildt. Anlaiding waar ‘t útkommen fan ‘t mezykboek met  alle fersys.

‘Potatoes Go Wild’ krijgt 150.000 euro subsidie

1739-subsidie-voor-potatoes-go-wildPotatoes Go Wild krijgt €150.000,- subsidie voor de uitvoering van hun activiteiten in 2018. Het geld komt uit het Europese subsidieprogramma voor plattelands-ontwikkeling LEADER, van de provincie Fryslân en gemeente het Bildt. Met het kunstproject willen akkerbouwers van het Bildt laten zien hoe zij op een moderne manier bijdragen aan onze dagelijkse  maaltijd. Het project is onderdeel van het hoofdprogramma voor Leeuwarden- Fryslân 2018.

Petitie voor minderheden Europa

Minority SafePack - Gisteren is bij Tresoar in Leeuwarden de campagne Minority SafePack gestart. Op deze 26 september, de Europese Talendag, is het burgerinitiatief begonnen om minderheden te beschermen en te steunen.

Mooie avond in St.-Annaparochie voor liefhebbers van het telen van fruit

1738-informatieavond-oude-fruitrassenVrijdag 15 september organiseerde de Noordelijke Pomologische Vereniging een informatieve avond over het telen van oude fruitrassen en het werk van deze Vereniging die zich inzet voor het behoud van oude fruitrassen. Ongeveer 30 belangstellenden meldden zich in de boomgaard van Piet en Jinnie Lautenbag op het erf van hun 16e eeuwse boerderij De Bonte  Mantel in St.-Annaparochie.

Cursisten Digi-Taalhuis presenteren kalender en boek

1737-cursisten-digi-taalhuisOp 6 september presenteerden de cursisten van het Digi-Taalhuis in de bibliotheek van St.-Annaparochie een receptenkalender en een boek. Onder het genot van allerlei zelfgemaakte hapjes uit de kalender lieten ze zien wat de lessen in het Digi-Taalhuis hen gebracht hebben.

Bildtse Post