Pasaia San Juan

1725-sundegoverdâg-in-pasaia-san-juanLinks op ’t plain staat sont ’n week of wat ’n overdekt poadium opsteld. ’t Is d’r delset foor ’n mezykoptreden, maar ’t blyft de hele seumer staan: at d’r ’n poadium staat, komme de aktiviteiten en ’t fermaak fansels, is de gedachte hier. ’Basken hewwe gyn reden norig om ’n fesy te fieren.’ Ik hew ’t al soa faak hoord, dat ’t wel waar weze mot. ’t Is even simpel as briljant: set ’n poadium del en d’r gaat wel een op sitten, die’t ouwe Baskise folksfersys speult of kines die’t d’r op dânse of gimmestike.

Sint Anne Bakt werd weer groot succes

1725-winnaars-st-anna-baktZaterdagmiddag 17 juni hield de OV Sint Anna Vooruit een bakwedstrijd. De wedstrijd werd ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en in elk daarvan werd gestreden om de titel ’Beste hobbybakker van Sint Anne’.

’Poesía y pensamiento’

1724-gerard-leest-gedicht-wynOp maandeg 12 júny worde in theater Victoria Eugenia in San Sebastián ’t jaarlikse poëzyfestifal ’Poesía y pensamiento’- poëzy en gedachten – houden. As deelnimmer an ’t Oare Wurden/Other Words projekt worde mij froegen Bildtse gedichten te skriven en der foor te dragen. De organisasy froeg mij twee Bildtse gedichten foor te lezen, myn debuut as dichter op ’n poadium.

Hein Jaap Hilarides voor schrijversverblijf naar Maribor

Hein Jaap Hilarides is door de Friese jury van Oare Wurden / Other Words – het Europese uitwisselingsproject voor schrijvers in kleine talen – uitgekozen om in september-november 2017 in de Sloveense stad Maribor te wonen en te werken. Van de vier ingezonden voorstellen vond de jury het schrijfplan van Hilarides uit St.-Jacobiparochie inhoudelijk het sterkst.

Fytsy fan Klaine Keizer foor’t Gazellefebryk

1724-fytsy-fan-klaine-keizer’t Fytsy fan Klaine Keizer foor ’t Gazelle-febryk in Dieren (1902) met feerder f.l.n.r: Aigner Jouky Rodenhuis, Sytse Keizer en Hink de Vries, de ’ontdekker’ fan de fyts. Lees meer op bladsy 11 fan de Bildtse Post fan 14 juni (nr 24) Kiky: Bertus Dijkstra.

Liefde is de wet

deur Gerard de Jong - Oflopene sundeg waar ik te gast bij Dala en Antxon, die hier feerderop in de enige straat fan Pasaia San Juan, Donibane, weune. Te gast waren ok Imanol en Eskarne, ok ’n stel út dut  ouwe fissersdorpy. Alle fier hadden se fanôf myn kommen belangstelling toand in mij, ’t Bildts en ’t Bildt.

Nijs fan ’t Bildts Dokumintasysintrum

1723-dokumintasysintrum-onbekinde-skoalfotoOnbekinde skoalfoto en forvers in de fitrine - De metwerkers fan ’t Dokumintasysintrum krije elke week wel nije foto’s: fia mail opstuurd of brocht bij de tafel in de Bildtse hoek in de bibletheek St.-Anne.

Het sterrenspoor naar Nacht aan het Wad

Duisternis, rust en stilte beleven bij Zwarte Haan - Het project Nacht aan het Wad geeft de beleving van de nacht de ruimte op het recreatieterrein bij Zwarte Haan. Murk Wymenga en Sweder Spanjer hebben het winnende Starbarn ontwerp gemaakt. Het komt te staan in een nachttuin.

Geschiedenisboek over Wier

Een heus geschiedenisboek over Wier wordt er begin juli gepresenteerd. Een klus van rond de zestien jaar, meldt Simy Sevenster-de Jong. Het boek wordt uitgegeven door Stichting Vrienden van Terp en Tsjerke Wier.

Waddenfonds investeert in ’Nacht van het Wad’ op Zwarte Haan

Het Waddenfonds steekt 3 miljoen euro in duurzame recreatie- en toerismeprojecten in het waddengebied. Het bedrag gaat naar acht projecten in de drie Waddenprovincies. De bijdrage uit het Waddenfonds maakt deel uit van een totale investering van 6,7 miljoen euro in duurzame recreatie en toerisme in het waddengebied.

Bildtse Post