Foorakker bezoekt tentoonstelling vol optische illusies

1815-leerlingen-foorakker-bezoeken-tentoonstelling-phantom-limb-1Leerlingen uit de eerste klas van De Foorakker bezochten vrijdag 6 april de tentoonstelling ‘phantom limb - art beyond Escher’ in het Fries Museum.

Dorpskoier St.-Anna bij attînsystenen lâns

In de week fan 16 a/m 20 april worre in St.-Anna sestyn soanoemde ‘attînsystenen’ anbrocht bij plakken der’t eerder historys belangrike gebouwen stonnen.

’Bildtse week is fanastyske start fan it paviljoen’

Lân fan Taal is meer dan tevreden over de start van het taalpaviljoen. Het Bildts heeft de eer zich als eerste minderheidstaalte mogen presenteren.  Dat pakt bijzonder goed uit.

Resterend programma Bildtse week in Taalpaviljoen MeM

’t Resterende programma fan de Bildtse week in Taalpaviljoen MeM, in de Prînsetún te Luwt. Alle aktiviteiten binne fergees.

Sfeervolle beelden vastgelegd voor De Bestimming

1813-anne-van-slageren-filmt-sfeerbeelden-op-het-wadDe eerste opnamen van filmer Anne van Slageren voor de sfeerbeelden, die tijdens het locatietheater ’De Bestimming, de leadjitter en it famke’ worden benut in Minnertsga, zijn een feit. Op de foto staat Van Slageren midden op het wad en filmt hij Dirk Lekkerkerker, een rol van Herman Hoff.

Provînsy steunt Bildts taalbelaid in Waddenhoek

Provînsy Frysland sil gemeente Waddenhoek “ynhâldlik en finansjeel” steune om Bildts taalbelaid op te stellen. Neffens Kommissaris fan  de Koaning Arno Brok mot ’t Bildts ok in ’t onderwiis ’n goed plak krije, en binne ’t Fries en ’t Bildts hierin gelykwaardig.

Landschappen en wereldsteden van Fred Thoolen in de Kanselarij

1812-werk-fred-thoolen-in-de-kanselarijIn de Kanselarij te Leeuwarden is nog tot 10 april de expositie ‘Times They Are A-Changing’ te zien van de Bildtse kunstenaar Fred  Thoolen. De Nijedykster koppelt er vier grote werken over Europese metropolen aan zijn (Bildtse) landschappen, terwijl hij reflecteert op globalisering, kolonialisme en imperialisme.

Podkas: Pawel, de Poolse plukker

1812-pawel-hoofdpersoon-in-podkasVierdelige podcastserie over het leven van een Poolse arbeidsmigrant - Polen vormen de grootste migrantengroep in Nederland, maar wat weten we eigenlijk van hen? Ze werken in de glastuinbouw, de bollenteelt en bij aspergeboeren. Sommigen Nederlanders vrezen dat de Polen hun banen afpakken. Anderen zien hen als de broodnodige motor voor de agrarische economie.

KRO’s Kruispunt: ’Het Bildt, de taal van de klei’

1811-aldert-cuperus-bij-mooie-paalOp zondag 18 maart om 23.05 uur zendt Kruispunt van KRONCRV op NPO1 de documentaire ’De taal van de klei’ uit, over het Bildt. De  programmamakers waren de afgelopen tijd diverse malen op het Bildt om te filmen, over wat men ”een dappere cultuurstrijd” noemt.

Leerlingen De Foorakker exposeren in Neushoorn

1811-kirsten-hommel-met-werk-brainstormFardau Visser (klas 2) en Kirsten Hommel (klas 3) van De Foorakker uit St.-Anna exposeren momenteel met hun beeldend werk in Neushoorn te Leeuwarden. De expositie is een onderdeel van Arts eXpression, dat dit jaar in teken staat van verbinding. Een thema dat aansluit bij het thema van Culturele Hoofdstad.

Bildtse Post