’Garanties voor Bildts vastgelegd in overeenkomst’

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben maandag een bestuurlijke overeenkomst opgesteld, waarin afspraken staan om het Bildts in Waadhoeke te beschermen. De provincie wil dat alle (herindeling-)burgemeester, de CdK Arno Brok en ook minister Roland Plasterk de overeenkomst ondertekent.

Muziek, kunst en cultuur op ‘t Bildt Leeft

1741-logo-t-bildt-leeftDe dag wordt in de Bildtse Slag gehouden, maar ’t Bildt Leeft, de dag van afscheid van gemeente het Bildt op 4 november, krijgt het karakter van een ‘straatfestival’. In een tot theater  omgebouwde sporthal wordt in een ongedwongen sfeer de Bildtse taal en cultuur in al haar facetten gepresenteerd en gevierd.

Gemeente heeft 5 ton tekort op begroting door berekeningsfout

Het Bildt blijkt een tekort van € 495.000 op de lopende begroting te hebben. Waar men lange tijd uitging van een kleine plus, kwam begin september plots een enorm tekort aan het licht:  door een fout in de begrotingssoftware moet het Bildt enkele maanden voor de herindeling nog een kleine half miljoen wegpoetsen. “Dut lait mij swaar op de maag.”

Ferkiezingsprogramma fan FNP Waadhoeke drietalig

‘t Ferkiezingsprogramma fan FNP Waadhoeke wort in ‘t Frys, Bildts en Nederlâns útbrocht, met ‘n aigen omslag foor de taal en omgeving.

Prominente rol het Bildt bij CH2018

1740-logo-leeuwarden-culturele-hoofdstadHet Bildt heeft een aanzienlijke inbreng in het officiële programma van Leeuwarden Fryslân Kulturele Haadstêd 2018. Diverse grote projecten staan op stapel, en het grootste spektakelstuk -  De Stormruiter - wordt herschreven zodat het op het Bildt plaats vindt.

Succesvolle Ouwesylster Markt vanaf volgende maand ook overdekt

1740-ouwesylster-markt‘Er sluiten zich steeds meer mensen aan’ - Al zat de herfst voelbaar in de lucht, het weer was mooi genoeg voor een gezellige markt buiten op de Keuningsstreek. Nu is de herfst echt  aangebroken maar dat is geen reden om te stoppen: vanwege het grote succes zal de Ouwesylster Markt de komende maanden voor het eerst indoor gaan.

De Foorakker brengt bezoek aan de Natuurschool

1740-bezoek-foorakker-aan-natuurschoolWoensdag 28 september bezochten de leerlingen van klas 1 van De Foorakker uit St.-Annaparochie de Natuurschool in Lauwersoog. Het bezoek bestond uit verschillende activiteiten. Zo was er wadlopen, steigervissen, garnalen pellen en schepnet vissen.

’Bildts staat 1-0 achter in Waadhoeke’

1739-harry-van-der-molen-en-ali-brongerCDA-Kamerlid waarschuwt: ’Jim moatte der sels foar fjochtsje’ - Het Bildts begint op achterstand als het per 1 januari 2018 opgaat in de gemeente Waadhoeke. Dat waren de waarschuwende woorden van CDA-Kamerlid Harry van der Molen afgelopen vrijdag, bij zijn bezoek aan Bildts Aigene in St.-Annaparochie. Het Bildt en de Bilkerts zullen zelf hun plek moeten bevechten in de nieuwe gemeente, was zijn boodschap. “It taalbelied moat fan it begin ôf goed regele wurde.”

Het dak gaat eraf!

1739-drie-daagse-feest-ah-1Het dak gaat eraf! Die voorspelling is dit weekend geheel uitgekomen, met het driedaagse feest van de 100-jarige Albert Heijn Wassenaar.

Wethouders starten campagne ‘Oogsttijd! Pas op, modder op de weg’

1739-oogsttijd-campanjeGrote tractoren, landbouwmachines en aanhangers. Met die ingrediënten werd zaterdag het startschot gegeven van de nieuwe Friese campagne ‘Oogsttijd! Pas op, modder op de  weg!’.oel van de campagne is om weggebruikers er op te attenderen dat ze de komende periode modder op de weg tegen kunnen komen.

Bildtse Post