Compensatie voor 1300 dijkbewoners voor WOZ-waarden

Gemeente Waadhoeke gaat 1300 bewoners aan de Oudebildtdijk compenseren voor hun WOZ-waarden. De Hoge Raad heeft besloten dat grond die bij het waterverdedigingswerk de Ouwe-Dyk hoort, niet meegerekend hoeft te worden bij de WOZ-aanslag. Hierdoor hebben bewoners teveel belasting betaald. De gemeente gaat de waarde van alle 1300 woningen dit jaar opnieuw inventariseren.

Bildtse skrivers te gast bij Buro de Vries

Hein Jaap Hilarides en Gerard de Jong binne sundegoverdâg te gast bij Buro de Vries, ’t radioprogramma fan Omrop Fryslân. De Bilkerts skuve tegaar met de Frise skrivers Bart Kingma en André Looijenga an bij Simone Scheffer. Ok de dokumintêre ’Redder van ’t Bildts’ over De Jong is opnij te horen.

Opening AZC Repair Café enthousiast ontvangen

1807-opening-azc-repair-caféSinds vrijdag heeft het AZC St.-Annaparochie zijn eigen Repair Café. Een slechtwerkende stofzuiger was het eerste apparaat dat er een tweede leven kreeg. Nadat twee handige bewoners van het asielzoekerscentrum de stofzuiger onder handen hadden genomen, zoog hij weer als vanouds.

Wethouders in gesprek met dorpen en wijken

De vier wethouders van Waadhoeke gaan in gesprek met de bewoners. Alle dorpen en wijken zullen worden aangedaan door de ’contactwethouder’. De dorpen en  wijken zijn vorige week onder de vier verdeeld.

Opfrisbeurt voor uurwerk

1807-opfrisbeurt-uurwerk-ouwe-sylDe komende maanden zal het even stil zijn op Ouwe-Syl. Medewerkers van Vellema Torenuurwerken uit Hallum hebben gisterochtend het uurwerk en de klok uit de Witte Klok gehaald. Beide worden schoongemaakt, en het uurwerk wordt gereviseerd.

Bildts niet tussen Biangai en Bhunjia, maar eigenzinnig bovenop ’t paviljoen

1806-bildtse-plaat-op-taalpaveljoenAfgelopen weekend was de aftrap van Lân fan Taal: het universele taalprogramma van Kulturele Hoofdstad 2018. In Obe, het taalpaviljoen op het  Oldehoofsterkerkhof, zijn liefst 6720 talen present in een kunstwerk. Alleen het Bildts, dat schitterde door afwezigheid. Lang duurde dat niet, want paviljoenbouwer Lont stak daar een stokje voor. Het Bildts is nu ook aanwezig, op heel karakteristieke wijze: wat dwars, want niet warmpjes bij de rest, maar buiten, bovenop het  paviljoen.

Bildtse week in taalpaviljoen MEM

1806-opening-talenprogramma-lân-fan-taalD’r komt ‘n Bildtse week in ‘t taalpaviljoen MEM in Luwt. Fan sundeg 1 april ant en met sundeg 8 april staat ’t Bildts sintraal in ’t taalpaviljoen in de Prînsetún.

Extra geld voor landbouw

Er komt een regeling voor vernieuwing in de landbouw. Fryslân trekt er € 900.000 voor uit.

Sjoeke is de snertkoningin van Fryslân

1806-sjoeke-torensma-is-snertkoninginSjoeke Torensma maakt de lekkerste snert van heel Fryslân. De Froubuurtster won vrijdag de Snertwedstriid van Omrop Fryslân. In een spannende finale bij  radioprogramma Muzyk yn Bedriuw bleef ze twee concurrenten voor.

Irpels tussen de kûnst op opening KH2018

1805-presentatie-aardappelweken-1Oflopene saterdeg waar de openingsdâg fan Kulturele Hoofdstâd Luwt. De Bildtse Irpelweken doen met hur programma Potatoes Go Wild ok met. Sij waren tidens de opening met ’n dissy anwezig in Luwt om hur te presinteren.

Bildtse Post