Piter Jelles bezoekt op de valreep het gemeentehuis

1749-klas-campus-middelsee-maakt-kennis-met-lokale-politiekMaandag 4 december bracht een klas van Campus Middelsee een bezoek aan het gemeentehuis van gemeente het Bildt. Het doel van dit bezoek was om de leerlingen wegwijs te maken op het gemeentehuis en kennis te laten maken met de lokale politiek. Want wie heeft nu eigenlijk de macht in de gemeente en wat doet de gemeente precies? Dus bezochten ze op de valreep voor de fusie nog het gemeentehuis in St.-Anna.

ChristenUnie-soep en CDA-appèlbomen

1745-gemeentebelangen-bij-expert-meijerOver vier weken worden historische verkiezingen gehouden. Dan kiezen de inwoners van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen uit Littenseradiel de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vijver waaruit stemmen gevist kunnen worden is plots flink groter, en dus trekken de partijen er geregeld op uit, zo laten ze de media weten. De  Bildtse Post volgt het wel en wee van de partijen tijdens hun campagne tot 22 november. - Door Gerard de Jong

FNP’ers op besite bij Bildts Aigene, ’Paul McCDArtney’ op het zebrapad

1744-fnp-waadhoeke-op-bezoek-bij-bildts-aigeneGemeenteraadsverkiezingen 22 november - Over vier weken worden historische verkiezingen gehouden. Dan kiezen de inwoners van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen uit Littenseradiel de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vijver waaruit stemmen gevist kunnen worden is plots flink groter, en dus trekken de  partijen er geregeld op uit, zo laten ze de media weten. De Bildtse Post volgt het wel en wee van de partijen tijdens hun campagne tot 22 november.

Waadhoeke begint met waarnemend burgemeester

Gemeente Waadhoeke krijgt eerst een waarnemend burgemeester. De nieuwe gemeenteraad krijgt zo alle tijd om een profielschets op te stellen en de juiste kandidaat te zoeken. De ’echte’ nieuwe burgemeester zal in het najaar van 2018 worden aangesteld.

Gemeenteraadsverkiezingen 22 november

1742-gemeentebelangen-bezoekt-miedema-winsumWerkbezoeken en de handen uit de mouwen - Over vijf weken worden historische verkiezingen gehouden. Dan kiezen de inwoners van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen uit  Littenseradiel de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vijver waaruit stemmen gevist kunnen worden is plots flink groter, en dus trekken de partijen er geregeld op uit, zo laten ze de media weten. De Bildtse Post volgt het wel en wee van de partijen tijdens hun campagne tot 22 november.

Raad heeft geen extra geld over voor Culturele Hoofdstad 2018

’Dizze sinten kinne wol better besteed wurde’ - De Bildtse gemeenteraad heeft donderdag een verzoek van Culturele Hoofdstad 2018 (CH2018), om € 1 per inwoner bij te dragen aan het cultuurfeest, naast zich neergelegd. De meerderheid voelt er niets voor € 11.000 bij te dragen terwijl niet duidelijk is waarvoor. Alleen het college en de PvdA wilden de aanvraag toekennen. ’Ik waar al bang dat ’t weer súnnighyd worre sou fanaven.’

CDA grootste, winst PVV en GroenLinks

SP profiteert van ineenstorten PvdA - Het CDA is op het Bildt de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week. Net als het landelijke beeld boekten PVV, GroenLinks en D66 veel winst, terwijl de PvdA gedecimeerd werd.

Strijd dorpsnamen Waadhoeke barst los

1709-huidige-plaatsnaambordenHoe zullen de dorpsnamen in de nieuwe gemeente Waadhoeke gespeld worden? Zoals het nu staat, zijn die van Menameradiel en Littenseradiel Fries geschreven, en die van Franeker en het Bildt Nederlands. De vraag is of dat zo blijft. In Franekeradeel gaan stemmen op om de spelling in Waadhoeke gelijk te schakelen, en dan naar het Fries. Met als gevolg dat er op  het Bildt ook Friese dorpsnamen komen. Twee Bildtse partijen zien het met lede ogen aan, maar in Franeker ziet men het wel zitten. ”Ik wol ek wol Biltske plaknammen, mar dan moatte de Bilkerts dat sels regelje.”

Tweede Kamer stemt in met Waadhoeke

1707-minister-plasterk-tijdens-debatDe Tweede Kamer heeft vorige week woensdag ingestemd met het samenvoegen van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en een deel van Littenseradiel tot de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Verplaatst...

De artikels 'Politiek' tot 1 augustus 2016 zijn verplaatst naar het archief.

Subcategorieën

Bildtse Post