Bildtspraak

Doeskop

Door de redactie van de Bildtse Post

’t Waar teugen seuvenen op ’n sonnige hêstdâg in novimber. Ik beslút de does ’s goed út te himelen en derna nag even goed na te spoelen met doeswater. Huh? Wat is doeswater? Je hewwe regen-, laiding- en sloatwater, maar wat is in de goedighyd doeswater? Wer wort dat fan ‘maakt’!? Ah, ni, je, ik bedoel water dat út de does komt.

Dus nag even naspoele met WATER. Dat ik haal de doeskop út de houwer en inenen hew ik de doeskop in hannen, maar sonder de slang d’ran. Blikstynders, de doeskop is fan de slang ôfbroken. Beteuterd sien ik na de doeskop en derna na de slang die’t op de grônd lait.

Soa kin ik fansels niet ônder de kûnstboi. Dut woord is trouwens ooit bedocht deur Jean Postma, ’n froegere skoalkammeraat fan mij en later sanger fan de Bildtse bend Gyn Gedonder. Hij het doe ’n nummer skreven met as titel ‘Onder de kûnstboi’. Prachtig bedocht en jaren leden hew ik dut woord foor mijsels promofeerd naar ’n nij Bildts woord.

Maar werom naar ’t probleem. Goeie raad is duur, maar ik hew wel wat sinten, dus dat is ’t probleem niet. Om 7.40 uur loop ik de kantine op sportpark De Waaie al in. Der werke túkke mânly. Henny Wildeboer sit d’r. Hij siet mij ferheerd an en folgt mij met die ferbaasde blik ant ik an de tafel sitten gaan.

Ik lêg de doeskop soa op tafel al waar ’t ’n pistoal en overboadig sêg ik teugen Henny: “Stikken!” Die weet dan drekt de reden fan myn betide komst: ”Ik moet iets voor Jan repareren.” Hij plaagt mij dat ik sels ok wel ’n nije doeskop en slang befestige kin, maar hij weet ok dat ik heel onhandig bin. Fansels wil Henny mij wel helpe, myn teneelspeulend silig gesicht en lipend lippy waren niet norig weest.

Maar eerst mot ik na Plat toe. Die winkel is om 8.00 uur open. De metwerkers binne doende om de winkel open te doen at ik ankom. ’t Núvvere is dat de detektors niet eens ôfgaan, omdat d’r dochs ’n man deur de poortsys loopt met twee linkerhannen.
Sokke mânly hore der niet te kommen. Pieter Jan Plat siet mij dan ok ferbaasd an en overboadig fraag ik him at ik de eerste klant bin. Hest nooit in ’t doen-’t-sels-winkel te finen deur myn twee linkerklauwen, maar dochs ’n keer as eerste der weze! ’t Het soa weze motten, sille sweverige tipes wel sêge.

Afijn, ik met Pieter Jan na de doeskoppen en -slangen. Ik kies ’n behoorlik groate doeskop út. “Der kin ik met myn dikke harsens maklik ônder”, (does)kop ik sels in.

In ’n drup en ’n straal het Henny de nije slang en kop befestigd. Ik bedank Henny och soa en beslút om dan ônder de does… eh… kûnstboi te gaan. Wilst ’t love of niet, maar út de boksen skalt ’t nummer ‘It’s Raining Again’ fan Supertramp. ’t Het soa weze motte, souwen… Ja, ja, souwen sweverige tipes wel sêge. Dat wete wij nou wel. Nim dou nou eerst maar ’n kouwe does. Even tot dijsels komme.
Der binne de korsttyddagen trouwens ok foor. Ik wîns elkeneen fijne korsttyddagen en ’n gelukkig, maar fral gesônd 2021 toe.

Jan de Groot

Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl