Cultuur

Kunstenaar haalt gehavende Slikwerker op

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Omdat er een maand lang niets gebeurde, heeft kunstenaar Frans Ram gisteren zelf zijn gehavende Slikwerker maar opgehaald op Zwarte Haan. Restauratie zal een week duren, al zijn de verzekeraar en de aannemer er nog niet uit.

 

Door Gerard de Jong

Op 24 juni werd het iconische beeld van de sokkel gereden bij werkzaamheden aan de zeedijk. "Er is een maand niets gebeurd, ik heb zelf ook niets van de gemeente gehoord," aldus beeldhouwer Frans Ram. "Ik had er genoeg van, dus heb ik 'm gistermiddag zelf maar opgehaald." Met het beeld op de aanhanger reed hij direct door naar het gemeentehuis om de zaak te bespreken.
'Hulp was fijn geweest'
Het inladen viel overigens nog niet mee. "Het beeld lag als oud vuil op de grond bij een loods. Ik heb hem samen met een vriend opgehaald. Hij is in de zeventig en ik ben met 67 jaar ook niet meer de jongste. Twee ouwe lullen hebben de Slikwerker op een aanhanger gehesen! Het was fijn geweest als de aannemer of de gemeente een beetje hulp had aangeboden, door een kraantje te regelen bijvoorbeeld. Bij het uitladen bij mijn atelier viel ik en rolde ik over straat. Gelukkig fietsten twee toeristen langs die me overeind hielpen."
Geen vervormingen
De Hegebeintumer heeft de schade goed in beeld kunnen brengen. "Het goede nieuws is dat er niets vervormd is. De schep, armen en benen staan allemaal nog goed. Alleen in de voet zit een groot gat, door de pen die erdoor zat. Dat zal ik moeten opvullen. Ik weet alleen niet precies meer welk type brons of messing er gebruikt is. De bronsgieter van toen is al met pensioen. Daarnaast zijn er wat schaafplekken."
Het oplappen van de noeste werker is geen sinecure. "Het beeld moet eerst schoongemaakt worden – het stond er ook al zo'n 38 jaar. Dan moet het worden ingebrand met salpeterzuur, en dan goed doorbranden om hem zijn bruine kleur weer te geven. Al met al is het vijf volle dagen werk denk ik."
Verzekeringskwestie
Volgens Rob Meenderink van gemeente het Bildt zijn de verzekeraar en de aannemer er nog niet uit. "De aannemer is met vakantie, maar ze lopen niet voor hun verantwoordelijkheid weg. De sokkel stond al op de nominatie voor onderhoud, dus dat kan nu in één keer. We hebben Frans Ram gevraagd een berekening te maken van de kosten," aldus Meenderink, die aangeeft dat ook de gemeente het beeld zo snel mogelijk weer op de vertrouwde plek terug wil hebben.

"Ik weet niet welke financiële ruimte ik krijg, maar ik ga er graag mee aan de slag," zegt de beeldhouwer. "Maar ze moeten niet denken: 'Dat flanst Ram wel even in elkaar'. Er gaat echt wel wat werk inzitten." Lachend: "Ze hadden beter dat hek dat ervoor staat om kunnen rijden."

 

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl