Cultuur

Subsidie voor theaterstuk over overval op Bildts bevolkingsregister

Door de redactie van de Bildtse Post

Tien projecten uit Fryslân over de 75-jarige vrijheid krijgen subsidie van de provincie. In totaal ontvangen ze 400.000 euro uit de subsidieregeling ’75 jier frijheid Fryslân’. De projecten staan stil bij gebeurtenissen uit de oorlog en vieren de vrijheid die we volgend jaar 75 jaar kennen. Een van de projecten is een theaterstuk over de overval op het bevolkingsregister van gemeente het Bildt.

‘De Overval’ bestaat uit een theaterstuk over de overval op het bevolkingsregister van de voormalige gemeente het Bildt in de nacht van 25 op 26 september 1943. Met de actie werd getracht te voorkomen dat de mannen die verplicht in Duitsland tewerk werden gesteld, zouden worden opgepakt. De overval werd uitgevoerd door een knokploeg uit Liauckemastate in Sexbierum.

De verzetsstrijders kwamen uit de huidige gemeentes Waadhoeke en Harlingen en ook de burgemeester speelde een belangrijke rol. Een aantal van de verzetsstrijders zal later verraden en gefusilleerd worden. De voorstelling wordt 4 keer opgevoerd op de plek waar de overval plaatsvond. Het project, ingediend door stichting Ans maar gelyk, krijgt € 20.000 uitgekeerd.

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl