Nieuws

Bildts college op pad voor de Bildtse Post

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Acht pagina’s vol verhalen en interviews

Welke verhalen zouden zíj willen lezen? Welke thema’s zouden zíj uit willen zoeken en beschrijven? Ze gingen de uitdaging aan en, het moet gezegd, kweten zich zeer verdienstelijk van hun taak.

De Bildtse Post, opgericht in 1935, bestaat 80 jaar. Daar zullen we nog bescheiden aandacht aan besteden, maar in deze krant alvast iets speciaals: een bijlage vol interviews en persoonlijke verhalen van het Bildtse college van b. en w.
Door Gerard de Jong - Toen de krant het college voorstelde om voor één keer de pen ter hand te nemen, reageerden ze allen enthousiast. Het duurde niet lang voordat ze met een lijst aan ideeën kwamen. 
Tijdens de zomer gingen ze er op uit, interviewden ze mensen of bogen ze zich over een persoonlijk verhaal.

-Zo wilde Nel Haarsma onderzoeken waarom sommige jongeren het platteland verlaten, en anderen er juist bewust voor kiezen om te blijven. Ze sprak hierover met drie Bildtse jongeren. Ze kreeg duidelijk de smaak te pakken (“Een notitieblokje is een uitnodiging om zomaar met allerlei mensen te praten!”) en sprak ook met drie Bilkerts die veel voor hun vereniging, club of dorp doen.

-Boukje Tol bracht een bezoek aan het ‘nieuwste’ Bildtse natuurgebied, De Blikken. Ook ging ze op de koffie bij de oudste bewoner van het Bildt, Schelte Halma. Daarnaast dook ze in het raadsarchief uit de tijd dat Halma raadslid was, van 1954 tot 1974.

-Hillie Blaak ging op een persoonlijke zoektocht: wat is nu eigenlijk dat Bildts Aigene? En zou dat hetzelfde zijn als haar eigen  verbondenheid met het Groningse? Het leek Blaak ook leuk om ‘de mens achter’ de bestuurder te laten zien. Daarom interviewde ze haar drie collega’s.

-Burgemeester Gerrit Krol ten  slotte – telg uit een transportgeslacht – dook in de Bildtse transportsector. Naast een algemene blik op de ontwikkeling bracht hij ook een bezoek aan H.D. de Haan en Zn. in St.-Jacob en G.G. de Vries en Zn. in Minnertsga. Het aantal artikelen dat het college geschreven heeft overtrof onze verwachting. Inhoudelijk zijn het stuk voor stuk verhalen die iets zeggen over de collegeleden, maar misschien nog wel het meest over de Bilkerts en het Bildt zelf.
Wij hopen dat u geniet van het eindresultaat. Veel leesplezier!

(Met dank aan: Jan Bonefaas, Simon Bosma, Colette Govaars, Joachim de Ruijter en Evelyn Spyratou)
(Bij de foto: Boukje Tol, Colette Govaars (van achter), Gerrit Krol, Nel Haarsma, Gerard de Jong en Hillie Blaak vergaderen over de special. (foto: Evelyn Spyratou)

Het resultaat kunt u lezen in de Bildtse Post van woensdag 23 september (nummer 39)

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl