Nieuws

Bildts goud met fluwelen handschoenen geraapt

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Momenteel is het op het Bildt topdrukte. Niet zozeer op de wegen, maar vooral op het ’irpellând’. Boeren zijn met grote aardappelrooiers en dito kiepers in het veld bezig om de oogst zo snel mogelijk binnen te halen. Het rooien en inschuren zal de komende weken een vertrouwd beeld vormen.

Afgelopen vrijdag blijkt dat niet alles met grote dure machines van het land wordt gehaald. Op het land aan de Koedijk op Nije-Syl van Wieringerwerfer en oud Sylster Sjoerd Bruinsma, is de grijze generatie al keuvelend aan het klauwen in de Bildtse modder. De jongste van het achttal is de 58 jarige Afke Valkema, Ids Wiersma is met 77 jaar de nestor van de groep.
Binnen anderhalve dag worden van het 25 are grote perceel meer dan zeshonderd bakjes met het Bildtse goud uit de vruchtbare grond bij Nije-Syl gezocht. Een droomopbrengst, zo laten Afke en Sjoerd eensluidend weten. Sommige boeren rooien de ronde gemakkelijk schilbare Bildtstar met de machine, bij Bruinsma komt deze niet op het land. Het is ouderwets handwerk omgeven met een vleugje nostalgie, zo laat Bruinsma weten.
Afke is, naast dat ze helpt met zoeken, verantwoordelijk voor de verkoop van het Bildtse goud. De aardappelen worden met fluwelen handschoenen gerooid en behandeld alsof het eieren zijn.”Dusse irpels worre niet blau, soa’t se die betiden in ’e winkel ferkope”, laat Afke weten. Eén van de vaste afnemers is eetcafé Het Graauwe Paard, die deze week garant staat voor vier bak Bildtstar.
Als het koffietijd is, zoekt het gezelschap een plekje op de platte wagen en komen de sterke verhalen, onder het genot van koffieen een stukje oranjekoek, los. Er is overigens weinig tijd voor lang praten, de oogst moet voor de regen van het land.
Bij de foto: Op het land van Sjoerd Bruinsma is de ’grijze golf’ druk bezig met het ouderwetse handrooien van het Bildtse goud. (foto: Bertus Dijkstra)

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl