Nieuws

Bildtse Belangen deelt uit op eigen feestje

Door de redactie van de Bildtse Post

Bildtse Belangen vierde vrijdag in de Van Harenskerk in St.-Annaparochie haar verjaardagsfeestje. De stichting bestaat 25 jaar en luisterde dat op met de opening van hun nieuwe pand, Van Harenstraat 3. Feest was het zeker ook voor de dorps- en streekbelangen van het Bildt en Bildts Aigene. Zij kregen van Bildtse Belangen een cheque uitgereikt, om nieuwe activiteiten op het Bildt mee te ontplooien. “Verras ons met nieuwe initiatieven.”

Jarig Bildtse Belangen opent nieuw onderkomen. (foto: Jan Bonefaas)

Door Gerard de Jong -  Zo’n honderd mensen waren aanwezig in de Van Harenskerk om het feestje van Bildtse Belangen mee te vieren. Na de plichtplegingen werd naast de kerk het pand aan Van Harenstraat 3 geopend. Bildtse Belangen neemt daar voortaan zitting, en zal een deel van het pand gaan verhuren. Het oude bankgebouw aan de Statenweg, waar men nog maar een paar jaar zat, was te klein geworden: Van Loon Bedrijfsadvies groeit maar door en kan alle ruimte daar wel gebruiken.

Voorzitter Anne Vlaskamp nam het gehoor kort terug mee in de tijd, naar 1994. De Bildtse Bank, en het eigen vermogen, ging op in de Friesland Bank. Bedongen werd om een bedrag voor het Bildt te behouden, dat door een stichting beheerd zou worden. Dat werd Bildtse Belangen. In 2012 – toen Rabobank de Friesland Bank overnam – werd opnieuw afgesproken dat Bildtse Belangen geld kreeg om de Bildtse zaak blijvend te kunnen dienen.

En dat is – nu de stichting 25 jaar bestaat en het Bildt is opgeheven – meer dan ooit nodig, zei Vlaskamp. “De streek het Bildt staat voor grote uitdagingen. Om de taal en cultuur te behouden moet er wat gebeuren. Met moderne methodes de oude waarden bewaken en uitbouwen, om de leefbaarheid in de Bildtse streek toekomst te geven.”

Om de dorps- en streekbelangen daarbij te inspireren, had Bildtse Belangen het advocatenduo en broers Hans en Wim Anker uitgenodigd. Zij verhaalden dit keer niet over hun belevenissen in de rechtszaal, maar gingen in op hun eigen inzet voor Akkrum. Al ruim veertig jaar maken de twee zich sterk voor de leefbaarheid en gemeenschapszin in hun dorp. Met een humoristisch en gloedvol relaas probeerden ze de Bilkerts ook te enthousiasmeren.

De stichting deelde in 25 jaar “zo’n 2.5 miljoen voor krap aan 1000 initiatieven” uit, schatte Vlaskamp. Daar kwam nu nog wat bij: Bildtse Belangen had voor alle zes Bildtse dorpen een cheque van € 2500. “Aan jullie de uitdaging: verras ons met mooie nieuwe initiatieven.”

Stichting Bildts Aigene kreeg zelfs € 10.000. Ali Bronger nam het bedrag dankbaar in ontvangst. “Wij werke heel hard an ’t opnij útfinen fan ôns organisasy, soadat wy ’t Bildts Aigene nag feul beter delsette kinne as at wy ant nou toe daan hewwe.”

Daarna was het de beurt aan broers Piet en Kees en zus Alie Tolsma. Hun vader Auke Tolsma nam in 1950 de winkel van zijn hait Pieter Sjoerd over, in het pand Van Harenstraat 3 (de plek waar tot 1928 het oude gemeentehuis stond). Ze vertelden smakelijk over de installatie- en televisieverkoop van hun vader, en over het wonen naast de Van Harenskerk. In 1971 verhuisde het gezin naar Emmeloord. Alie: “’t Is wel komys dat de mannen fan de bank ôns ouwe huus nou soa mooi maakt hewwe, want doedestiids wou de Bildtse Bank niet dat wy naar Emmeloord ferhuze souwen en se wouwen ôns ok gyn sinten meer liene.” De drie openden daarna het verbouwde, nieuwe onderkomen van Bildtse Belangen.

Hans en Wim Anker gaven een lezing. (foto: Jan Bonefaas)

De dorpsbelangen en Bildts Aigene kregen een cheque uitgereikt. (foto: Jan Bonefaas)

De dorpsbelangen en Bildts Aigene kregen een cheque uitgereikt. (foto: Jan Bonefaas)

Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl