Nieuws

CDA grootste, Forum tweede in Waadhoeke

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Het CDA is in Waadhoeke de grootste partij geworden bij de provinciale statenverkiezingen van vorige week.

Het CDA haalde 19,8% van de stemmen in Waadhoeke, waar het opkomstpercentage 58,9% was. Forum voor Democratie hield PvdA (12,8%), FNP   (11,2%) en VVD (8,7%) voor zich. Die partijen verloren alle drie licht, net als de PVV (5,3%). De SP zag het aantal stemmen in Waadhoeke gehalveerd  worden (5,1%).
Op de Bildtse stembureaus in de Spitsroeden en het Jabikshuus was FvD de grootste partij. GroenLinks boekte ook in Waadhoeke een grote overwinning en behaalde 6,3% van de stemmen. Ook Partij voor de Dieren (3,0%), 50Plus (2,5%) en Prov. Belang Fryslân (2,4%) scoorden een  bescheiden plusje.
Wetterskip: zetel Dogterom - Het CDA heeft in Fryslân de waterschapsverkiezingen gewonnen. De partij krijgt drie zetels, net als Water Natuurlijk en  de PvdA. Ook 50Plus behaalde een zit, wat betekent dat Ouwedykster Jan Dogterom in het bestuur komt. In Waadhoeke was de FNP de grootste  partij.
Even leek het erop dat 50Plus als enige partij geen zit zou bemachtigen, maar de partij blijkt een restzetel te hebben veroverd.
Het CDA en Water Natuurlijk zijn elk aan de slag gegaan om een coalitie te formeren. Het algemeen bestuur bestaat uit 18 gekozenen en 7  vertegenwoordigers van belangenorganisaties. De opkomst bedroeg provinciaal 56,2% (50,1% in 2015).
Bij de foto: Stemmen in ’t Jabikshuus. (foto: Jan Bonefaas)

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl