Nieuws

De Bildtse Post in een nieuw jasje

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Net als het paard op deze mooie Bildtse lentefoto, richt de Bildtse Post de blik vooruit. De papieren krant heeft een nieuwe look, later dit jaar zullen meer vernieuwingen volgen.

In 1935 begonnen Binne van Leer en Dirk de Jong hun eigen bedrijfje, aan het Zuideinde in St.-Annaparochie. De administrateur en drukker waren opgestapt bij drukkerij Hoekstra wegens een arbeidsgeschil. De twee begonnen een eigen krant: de Bildtsche Post. Er moest worden opgebokst tegen de Bildtsche Courant van Hoekstra, maar de nieuwe, tweede krant op het Bildt hield stand.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerden de compagnons propaganda van de bezetter te plaatsen, waarop ze afgesneden werden van elektriciteit en geen inkt en papier meer geleverd kregen. Na de bevrijding kon de krant weer verschijnen en werd het een abonneeblad.
Het Zuideinde werd de Warmoesstraat, en ook de Bildtse Post is door al die jaren heen enorm veranderd. De kop van de eerste krant van na de oorlog luidde ’Welcome to our liberators!’. Ook de lokale krant was toen nog een raam op de wereld. Tot diep in de jaren ’60 werd internationaal nieuws gebracht, zoals over de Koude Oorlog. De intrede van vooral de televisie zorgde ervoor dat de krant geen landelijk of internationaal nieuws meer hoefde te brengen. Lokaal nieuws en aandacht voor de Bildtse taal en cultuur werd de hoofdmoot. Ook wij slaan nu weer een bladzijde om: De krant verandert van formaat, van ‘broadsheet’ naar ‘tabloid’.
We denken op dit handzamere formaat tegemoet te komen aan de wensen van onze lezers en adverteerders.Bovendien maakt het tabloidformaat de weg vrij voor verdere vernieuwing. Vernieuwing die ervoor moet zorgen dat de Bildtse Post ook de komende jaren een krant van belang blijft. De overstap stelt ons in staat om later dit jaar een volledig vernieuwde en up-to-date website aan te bieden. U kunt als lezer vertrouwd de papieren krant elke week in de bus krijgen. Maar u kunt ook een digitaal abonnement nemen, of per artikel betalen. Ook in 2015, tachtig jaar na de oprichting van deze krant, werken we er hard aan om als Bildtse Post dé krant voor het Bildt en omstreken te blijven.
Een moderne krant, op papier en op internet. De papieren editie heeft vanaf vandaag alvast een nieuw jasje, maar het doel en de inhoud blijven hetzelfde: Dicht op de Bildtse gemeen-schap, met waar nodig de blik kritisch op de politiek en het nieuws, maar altijd hét open podium voor onze lezers op het Bildt en daar-buiten.

Gerard de Jong, hoofdredacteur

Ps.
We horen graag wat u van de vernieuwde krant vindt! Mail gerust naar: redactie@ bildtsepost.nl
(foto: Evelyn Spyratou)

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl