Nieuws

Dik Trom-erwt weer terug

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Zondag zag in restaurant De Zwarte Haan het streekproduct ’Dik Trom’ voor de tweede maal het levenslicht. Dit Groene erwtenras werd door de Firma Mansholt in de Waddenregio in de jaren ’50 gewonnen en in de jaren ’60 en ’70 veel verbouwd. Daarna verdween het ras langzamerhand  van het toneel.

Akkerbouwer Piet Hoekstra uit St.-Jacobiparochie heeft met slechts een handvol erwten weer een bloeiende teelt van de Dik Trom opgezet. Dik Trom zelf was bij de opening, en zag dat oud-burgemeester Klaas Dankert Hoekstra onderscheidde met het Waddengoud-keurmerk.
In de jaren ’50 ontwikkelde de firma Dr. R.J Mansholt’s Veredelingsbedrijf N.V. in Westpolder in Groningen een nieuw erwtenras en  kwam in 1962 op de officiële Rassenlijst te staan. De geboortekaart luidde: ’Dik Trom, ’n lekker ronde dikkerd’. Deze nieuwe Groene erwt, vernoemd naar de bekende boekenheld, kende in de jaren ’60 en ’70 zijn hoogtijdagen. Echter betere oogstbare erwtensoorten met eveneens betere opbrengsten deden hun intrede en oude rassen moesten pas op de plaats maken. Ook de Dik Trom is hiervan vermoedelijk slachtoffer geworden.
Daarnaast heeft de teelt van droge erwten, waartoe de Groene erwt behoort, vanaf de jaren ’90 een vrije val gemaakt. Waar in 1988 nog ruim 35.000 ha aan droge erwten in Nederland werd verbouwd is dat in 2013 slechts 600 ha. Sneller en gemakkelijker voedsel werd verkozen boven verse droge erwten met lange bereidingstijd.
Genenbank - Inmiddels was het specifieke ras ’Dik Trom’ al lang en breed verdwenen totdat teler Piet Hoekstra in 2012 een kleine hoeveelheid zaad ervan tegenkwam in de genenbank van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) in Wageningen. Met slechts een handvol uitgangsmateriaal heeft hij in een paar jaar tijd weer een teelt opgezet van deze ’Dik Trom’. Hoekstra bracht eerder de Kollumer Zoete Erwt al opnieuw tot leven.
Keurmerk - De teler kreeg zondag in De Zwarte Haan het Waddengoud-keurmerk  uitgereikt, waarmee de erwt direct te boek staat als landelijk erkend streekproduct. Maandag is aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen begonnen de erwt weer op de markt te brengen. De Dik Trom is verkrijgbaar in diverse Friese supermarkten en speciaalzaken.
Foto boven: Dik Trom (rechts, gespeeld door Rinse Kooistra) schept snert in voor Piet Hoekstra, die de Dik Trom-erwt een tweede leven heeft gegeven. (foto: Jan Bonefaas)
Foto onder: Uitreiking van het Waddengoud-keurmerk

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl