Nieuws

Dromen van daken vol zonnepanelen

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Nu hun belastingvoordeel verdwenen is, loopt de energierekening voor Bildtse sportclubs hoog op. De jongens achter Bildtse Stroom hebben daar wat op gevonden: Bildtse Sportstroom. Zonnepanelen op Bildtse daken die sportverenigingen een mooi voordeeltje oplevert.

Door Gerard de Jong - Vorig jaar begonnen Simon Visbeek, Rinze Dijkstra, Klaas Bijlsma en Leendert Nauta ’Bildtse Stroom’: een coöperatie die ervoor zorgt dat een deel van het energiegeld weer terugvloeit naar het Bildt. Nu breiden ze hun activiteiten uit met Bildtse Sportstroom. Simon Visbeek vertelt bevlogen over het nieuwe plan. ”Tot voor kort konden sportverenigingen tot 50% van de belasting op energie terugvragen. Die regel is weer afgeschaft, nu betalen ze het volle pond weer. Hogere energiekosten betekenen in de regel hogere contributies, en dat leidt tot minder toegankelijkheid.
Ons doel is de maatschappelijke leefbaarheid bevorderen. En dat kan door de kosten voor sportclubs omlaag te brengen.” Het idee: leg grote daken van bijvoorbeeld bedrijven op het Bildt vol met zonnepanelen. ”Neem De Waaie. Hun dak is te klein om met genoeg panelen te kunnen vullen. Daarom willen we de zonnepanelen voor alle Bildtse sportclubs clusteren op een groot dak.” Bildtse Sportstroom zoekt nu geschikte locaties. Een dak moet minimaal 200 panelen kwijt kunnen. ”Dat genereert 50.000 kilowatt perjaar op. Elke sportvereniging kan  tot maximaal 10.000 kw krijgen. Dat kan een vereniging op jaarbasis ruim 1200 euro opleveren,” zegt Visbeek.
Wat Visbeek betreft blijft het niet bij één zonnedak. ”Als we dit project voor de sportverenigingen kunnen realiseren gaan we ook aan de slag met een zonnedak voor particulieren.”  Interesse is er al. ”Twee weken geleden hadden we een spontane informatiebijeenkomst voor dakeigenaren. Daar waren al acht dakeigenaren die belangstelling hadden. Ook voor hen
levert het voordeel op. Particuliere investeerders hebben binnen acht jaar hun investering er weer uit. Bovendien geven we na vijftien jaar de panelen gratis weg. Die kunnen dan nog wel een paar jaar mee, dat is pure winst.”
Het liefst ziet Visbeek dat bedrijven of boerderijen met asbest in het dak zich aanmelden. ”Er is subsidie voor om een asbestdak te vervangen. Als er daarna zonnepanelen op het dak komen dan los je twee problemen in één klap op.”
Iedereen kan meedoen aan het project: dakeigenaren, particulieren en natuurlijk de Bildtse sportverenigingen. In 2016 hoopt Bildtse Stroom vijf grote daken vol te krijgen. Visbeek gelooft heilig in het project. ”De energiebelasting is de laatste 15 jaar met 300% gestegen. Dat is niet niks. Je kunt je voorstellen dat die belasting alleen maar hoger zal worden. Daarom moeten we met elkaar iets doen. Noem het maar ’mienskipsenergie’.
Met elkaar lokaal en duurzame energie realiseren. Veel mensen zeggen dat ze niets kunnen doen aan schonere energie, maar we deden wel moeilijk over windmolens twee jaar terug. Hiermee kun je wél echt iets doen, en het bespaart je nog geld ook.”
Kijk voor meer informatie op www.bildtsestroom.nl

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl