Nieuws

Fototentoonstelling 60-jarige Beuckelaer en de Vlaswiek

Door de redactie van de Bildtse Post

Dit jaar bestaat Beuckelaer 60 jaar. En dit jubileum laat Zorgcentrum het Bildt niet ongemerkt voorbij gaan. Van 23 september tot en met 29 september is er een tentoonstelling over de afgelopen 60 jaar, met oude foto’s van Beuckelaer en de Vlaswiek. Belangstellenden zijn welkom. De fototentoonstelling staat in de centrale hal.

Luchtfoto van St.-Anna, met in het midden Beuckelaer. (foto: Jan Keizer)

In de Bildtse Post en de Bildtse Courant van 1954 werd het nieuwe bejaardencentrum Beuckelaer als volgt aangekondigd: “Op de plaats van de boomgaard van Joh. Sloep zal een tuindorp verrijzen met moestuin, grasveld en hier en daar een vruchtboom. Er komt een theekoepel voor de vrouwen en een knutselkamer voor de mannen.”

In oktober 1957 heeft burgemeester Klok de eerste steen gelegd. Deze steen zit nu in de muur van hal aan de Beuckelaerstraat. In november 1959 werd Beuckelaer officieel geopend. Beuckelaer had bij de opening 57 eenpersoonskamers, 4 tweepersoonskamers, 27 woningen voor 2 personen en 6 voor drie personen.

Fusie - Na een jaar was Beuckelaer alweer te klein. De wachtlijsten waren lang. Vrij snel achterelkaar werd Beuckelaer uitgebreid. In 1974 waren er in totaal 110 plaatsen beschikbaar. Maar eind zeventiger jaren was er voor het eerst sprake van leegstand. De provincie eiste dat Beuckelaer en de Vlaswiek beide plaatsen zouden inleveren. In de jaren tachtig werd dit nog een keer aangescherpt. Beuckelaer was toen net gerenoveerd. Van 2 kamers waren 1 gemaakt, er bleven 66 plaatsen over.

Omdat Beuckelaer geen kans zag om nog meer te krimpen, was de enige mogelijkheid een fusie tussen Vlaswiek en Beuckelaer. In 1986 vond deze fusie plaats. De nieuwe naam werd Stichting Verzorgingscentrum het Bildt. De plannen om de Vlaswiek te renoveren waren door de hoge kosten niet te realiseren. Het bestuur besloot om de Vlaswiek te sluiten. Later werd de naam van de stichting veranderd in het huidige Zorgcentrum het Bildt.

Aanleunwoningen - In 1995 is bij Beuckelaer een nieuwe vleugel aangebouwd met 24 kamers en een activiteitenruimte. Beuckelaer ging verder met 79 plaatsen. In de jaren erna heeft de woningstichting veel aanleunwoningen (’t Súdderhoog) rondom Beuckelaer gebouwd.

Van 2012-2014 is een groot gedeelte van Beuckelaer vernieuwd. Dit was een hele grote verbouwing. Wonen Noordwest Friesland heeft tegelijkertijd de aanleunflat ’t Noorderhoog gebouwd. Alles bij elkaar, staat er nu compleet centrum voor wonen, zorg en welzijn in het hart van St.-Annaparochie.

Reünie - Het 60-jarig jubileum van Beuckelaer gaat niet ongemerkt voorbij. Naast de tentoonstelling is er een reünie voor (oud)medewerkers, wordt het een feestweek voor de huidige bewoners, zorgpashouders en is er een feest voor de vrijwilligers en personeel. Een overzicht van het programma:

Maandag 23 september om 10.30 uur de feestelijke opening van de fototentoonstelling 60 jaar Beuckelaer;

Dinsdagavond 24 september een feest voor vrijwilligers en medewerkers van Zorgcentrum het Bildt (Beuckelaer en Nij Bethanië);

Woensdag 25 september feest voor de bewoners van Beuckelaer, o.a. cabaret van de De Jeugd van Toen en een foto-shoot terug in de tijd;

Donderdagochtend 26 september feest voor de buren, met een verhalenverteller;

Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl