Nieuws

Fred Veenstra over twee weken burgemeesterschap op het Bildt

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
’De bode, die komt in de nieuwe gemeente zeker terug!’

Door Gerard de Jong - Ontspannen zit Fred Veenstra vrijdagmiddag in het kantoor van zijn collega Gerrit Krol, op het gemeentehuis in St.-Annaparochie. De Franeker tekent de laatste brieven die de deur uit moeten. De twee weken kennismaken met het Bildt zitten erop. “Nee, bijna,” corrigeert Veenstra, “officieel ben ik tot zondag 24.00 uur burgemeester hier. Zul je net zien...,” zegt hij met een glimlach. Die kans lijkt klein; de afgelopen twee weken verliepen vlot en gemoedelijk, zegt Veenstra. “Het is me prima bevallen. Ik heb me hier heel welkom gevoeld. In dit huis en ook daar buiten.”
Bemiddeling - Veenstra was er niet slechts om Krol’s e-mails te beantwoorden. De gemeente stelde een bomvol programma voor hem samen. Hij bezocht onder meer het  zorgcentrum, de campus, het azc, de Aerden Plaats, samenwerkingsscholen en was er bij toen het kunstgras gelegd werd bij vv St.-Anna. “Overal ben ik hartelijk ontvangen. Ik heb vooral veel geluisterd en in me opgenomen.” Tegelijkertijd ging het ‘normale’ burgemeesterswerk door. Zo bemiddelde hij in een “precaire situatie. “Het was een conflict dat al heel lang speelt hier. Het maakt niet uit dat ik een waarnemend burgemeester ben. Ik had er als buitenstaander misschien juist wel een frisse blik op.”
Bode - Het Bildt en Franeker verschillen niet zoveel, vindt Veenstra. “Van een cultuurverschil is geen sprake. Wel valt op dat het een kleine ploeg is hier. Ambtenaren moeten daarom  vaak dingen ‘er even bij’ doen, waar wij in Franeker voor zo’n taak iemand hebben aangesteld. Maar daardoor weten de mensen hier ook meer dan alleen hun eigen werkzaamheden.  De digitalisering is hier ook minder ver. Maar in Franeker is de bode weer wegbezuinigd, terwijl die hier niet alleen de koffie brengt maar ongemerkt ook heel veel regelt. De bode komt in de nieuwe gemeente zeker weer terug!”
Campus - Wat hij meeneemt van het Bildt is bijvoorbeeld het concept van de campus. “Daar kan ik inhoudelijk wel iets mee, om op die manier de gevolgen van krimp op te vangen. Dat is een mooi concept. Ik zit in een landelijk overleg over anticipeerregio’s, en zal de campus ook als voorbeeld noemen bij minister van wonen Stef Blok,” aldus Veenstra. Voor de Bilkerts heeft hij eigenlijk geen advies. “Ik heb niets gezien wat de Bilkerts anders zouden moeten doen. Ga zo door, zou ik zeggen. Dat moet de komende tweeënhalf jaar nog wel lukken.”

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl