Nieuws

Gemeente overlegt met bewoners over verkeer Bildtdijken

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
De Oude- en Nieuwebildtdijk worden komend voorjaar aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren. De huidige snelheidslimieten blijven gelden, maar de wegen worden straks ook zo ingericht. Wat er verder precies zal gebeuren wordt pas duidelijk na overleg tussen de gemeente en bewoners.

Door Gerard de Jong - Al jaren is de verkeersveiligheid op de dijken een heet hangijzer. Het wegdek kan moeilijk verbreed worden, terwijl landbouwverkeer wel steeds groter wordt. Ook wordt er veel te hard gereden, volgens bewoners. Zij deden de afgelopen maand veelvuldig hun zegje over de plannen. Er klonk vooral de roep om geen paaltjes – een van de door Grontmij geopperde mogelijkheden – te plaatsen. De gemeenteraad stemde donderdag in meerderheid in met het plan. De snelheden op beide dijken blijft hetzelfde: 60 km/u op de dijken en 30 km/u in Westhoek, Nij Altoenae en Ouwe-Syl.
Zwarte Haan wordt ook een 30 km/u gebied. Het project kost de gemeente totaal negen ton, al zit daar enkele tonnen aan regulier onderhoud bij in.
Paaltjes en bloembakken - Welke maatregelen er nu precies genomen zullen worden is nog niet duidelijk. Het college wil dat in samenspraak met de bewoners gaan regelen. Frije Bilkerts en VVD hadden dat liever andersom gezien: eerst die maatregelen bepalen, en dan als raad een besluit nemen. Maar de coalitie stelde juist dat de raad de kaders stelt, en dat het college en de bewoners wel toe te vertrouwen is hoe de details worden uitgewerkt.
Ook een voorstel van Frije Bilkerts en VVD om in ieder geval paaltjes, bloembakken en ‘bobbels’ uit te sluiten, haalde het niet.
Handhaving - De roep om handhaving van de geldende snelheidslimieten door de bewoners is luid. Wethouder Nel Haarsma legde uit dat de politie dat tot nu toe niet kon doen, omdat de wegen niet duidelijk zichtbaar naar de maximum snelheid zijn ingericht. Dat verandert straks, maar veel handhaving  zal er waarschijnlijk niet plaatsvinden.
Burgemeester Krol zei dat de politie heeft aangegeven dat er vooral gezorgd moet worden dat mensen niet harder kúnnen rijden. Ook een voorstel van VVD om trajectcontrole in te voeren kon alleen op steun van Frije Bilkerts rekenen. Het college noemde dit moeilijk uitvoerbaar idee, vanwege de vele afslagen aan de dijken. “Het is een verspilling van tijd en geld,” zei Krol. Omdat de Oude- en Nieuwebildtdijk nog een dijkfunctie hebben, mag er alleen tussen half april en half oktober aan gewerkt worden. Komend jaar zal dat gebeuren. De inspraak met de dijkbewoners zal begin dit jaar starten.

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl