Nieuws

‘Herstel slechte woningen Bildtdijken kost 18 miljoen’

Door de redactie van de Bildtse Post

Om alle verwaarloosde en in slechte staat verkerende woningen aan de Bildtdijken op te knappen is liefst € 18 miljoen nodig. Van de meer dan 500 woningen verkeren er 97 in matig tot zeer slechte staat. Het college van Waadhoeke komt binnenkort met een voorstel om het project - dat enkele jaren geleden al begon - voort te zetten, al kan de grootschalige opknapbeurt enkel in fases worden uitgevoerd.

Dat vertelde ambtenaar Wietse Terpstra dinsdagavond tijdens een presentatie over de stand van zaken van het project Herstel Dorpen en Bildtdijken. Tijdens de eerste fase van het omvangrijke woningherstelproject zijn tien woningen helemaal opgeknapt en verkocht.

De gemeente hecht er waarde aan het project snel voort te zetten en een begin te maken met het herstel van de overige woningen die in slechte staat verkeren. Dat zijn er 97, zo’n 20% van het gehele woningaanbod aan de dijken, zo blijkt uit een scan. Snel doorpakken betekent dat de kennis en ervaring van de Stichting Herstel Dorpen en Bildtdijken behouden blijft, zei ook projectleider Greetje de Heer dinsdag.

Het herstel van woningen aan de Bildtdijken die in slechte staat verkeren begon eind 2016. Naast het opknappen van woningen is de doelstelling om het hele aanzien van de Bildtdijken - een beschermd dorpsgezicht - te verbeteren, en de cultuurhistorische waarde van het bijzondere gebied te bewaren.

De woningmarkt heeft overigens niet te lijden onder de 20% ‘rotte kiezen’ langs de dijken. Huizen langs de Bildtdijken staan momenteel gemiddeld slechts enkele weken te koop, voordat ze verkocht zijn. Dat zijn dan wel de betere panden. De gemeente hoopt met het voortzetten van het herstelproject dat dat voor alle woningen gaat gelden.

Het college komt op korte termijn met een voorstel voor een tweede fase van het herstel van de dijkwoningen.

Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl