Nieuws

Inbraakgolf teistert St.-Anna

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Acht woninginbraken in een kleine drie weken tijd, alle acht in het westen van St.-Annaparochie.

Door Gerard de Jong -  Er mag gerust van een inbraakgolf gesproken worden, vind ook wijkagent Timo Kloosterman. ”Ter vergelijking: ik denk dat het er heel vorig jaar niet eens acht waren in St.-Annaparochie. Het is wel erg vaak raak nu.”
De inbraken zijn gepleegd in de appelbuurt, de K. van Zandbergenstraat en omgeving, acht in totaal tussen 22 maart en 13 april. ”Voorheen was het hier compleet rustig,” zegt Kloosterman.
Een overeenkomst tussen de inbraken is dat ze veelal gepleegd worden met wat de ’Bulgaarse methode’ heet: het uit de deur schroeven van het hele slot. ”De buit betreft vooral sieraden en geld. We hebben een dadergroep in beeld, al kan ik daar nog niet teveel over zeggen. Maar het is volop  in onderzoek.”
De politie gaat extra surveilleren in de getroffen wijken. Kloosterman roept mensen vooral op waakzaam te zijn, en aan de bel te trekken als ze iets  verdachts zien. ”Bel na een inbraak meteen 112, wacht daar niet mee. Een dag later kunnen we weinig meer dan de schade opnemen. Alle  informatie - een signalement van de dader of de vluchtauto, het kenteken of een deel daarvan, wat voor kleur jas of schoenen - is welkom en kan  ons helpen. En bel ook 112 bij een verdachte situatie, dan kunnen we het onderzoeken. Een onderbuikgevoel blijkt in deze situaties vaak terecht.”
Inbraak is in goed politiejargon een ”high impact crime”, zegt Kloosterman.
”Het raakt mensen diep. Sommige mensen blijft het hun hele leven bij, dat iemand zo in je persoonlijke levenssfeer gekomen is. In deze regio was  het niet ongebruikelijk dat mensen hun deur van het slot lieten. Dat is ook een stukje trots: ze komen niet aan mijn spullen. Maar goed hang- en  sluitwerk is helaas echt noodzakelijk.”
Kloosterman: ”Ik ben er van overtuigd dat we dit de kop in kunnen drukken en de daders zullen pakken, maar we kunnen dat niet alleen. We zullen het samen moeten doen.”
Kijk voor tips tegen inbraak op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
of www.politie.nl

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl