Nieuws

Inzamelproef Ouwe-Syl krijgt geen vervolg

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Een jaar lang spande Ouwe-Syl zich: ze zamelden drankverpakkingen apart in en zorgden dat er minder gft-afval in het huishoudelijk afval terecht kwam. Omrin had als doelstelling 33% minder huishoudelijk restafval, maar het bleef uiteindelijk steken op 23%. De proef wordt stopgezet en niet uitgerold over de gemeente. Dorpsbelang Ouwe- Syl krijgt wel een donatie van € 2500 voor de moeite.

Door Gerard de Jong - Omrin wilde met de proef zorgen voor minder huishoudelijk restafval en een betere afvalscheiding. De doelstelling was dat er 33% minder huishoudelijk afval zou worden ingezameld. De proef startte eind 2013 en duurde een jaar. In die tijd is er per inwoner 49 kilo minder restafval opgehaald. Ook nam de hoeveelheid gft-afval met 29 kilo per persoon af. Ook zat er  14 kilo gft-afval minder in het restafval. Mooie cijfers, en uit een enquête onder de bewoners blijkt dat zij de nieuwe manier van inzamelen ook wel konden waarderen. Ze gaven de proef met een 7,2 een ruime voldoende. Minder blij waren ze met het feit dat de grijze container slechts eens in de drie weken geleegd werd.
Nu komt er nu een einde aan de proef, en wordt de nieuwe methode ook niet over de gemeente uitgerold. Ondanks dat de doelstelling niet gehaald is, schenkt de gemeente Ouwe-Syl wel € 2500 voor de samenwerking. De gemeente onderzoekt wel of men voortaan in de zomer vaker gft-afval moet ophalen en in de winter minder. In de zomer wordt er veel meer gft-afval aangeboden.

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl