Nieuws

Jubilerende ondernemersvereniging HIM houdt wel van een uitdaging

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Een vol café De Brouwerij vierde zaterdag het 75-jarig bestaan van Stjabuurtster ondernemersvereniging HIM. Het werd een avond van terugmaar zeker ook vooruitkijken. En daarbij past in St.-Jacob geen pessimisme over de toekomst. ‘Deze club weet wat het wil.’

Door Gerard de Jong - In 1940, toen Duitsland Nederland had bezet, vond een groep winkeliers in St.-Jacob dat ze iets moesten doen, vertelde voorzitter Hendrik Meijer zaterdag. Het werd prachtig geïllustreerd op de kleine tentoonstelling die in het café was ingericht. “Door de omstandigheden gedwongen is de noodzakelijkheid tot een deel der winkeliers van  St.-Jacobiparochie doorgedrongen, zich tot één geheel te verenigen. Deze noodzakelijkheid vindt zijn oorsprong in de bezetting door het Duitsche leger van ons land, hetwelk met zich mede bracht de verduistering van de diverse winkelpanden, distributie enz,” zo viel te lezen in de altijd goed bijgehouden notulen, die op het biljart in te zien waren.
Verzetsdaad - Ondernemersvereniging Handel, Industrie en Middenstand ontstond als verzetsdaad. In de 75 jaar erna zal verzet, of eigenwijs voor de eigen zaak opkomen, een rode draad blijken. Als het Bildt in 1965 het 450-jarig bestaan vooral in St.-Anna blijkt te vieren, besluit HIM er helemaal niet aan mee te doen.
De Sinterklaasactie van de middenstand in datzelfde jaar - “het raden van het gewicht van 5 taaipoppen, 5 kazen, de lengte 5 binten en tellen hoe vaak het woord HIM in de etalages voorkomt” - trekt zo weinig animo dat het voltallige bestuur opstapt.
Max van Praag - De vereniging was ooit erg groot. De West- en Oasthoek alleen al hadden rond de oprichtingsdatum zo’n 100 ondernemers, waaronder veel vissers en ambachtslieden. Tegenwoordig zijn er op dezelfde streek nog maar vijf of zes over, vertelde Sytse Buwalda, die de ondernemers van toen in een presentatie voor het voetlicht bracht. Hij vertelde vermakelijk  over melkventer Albert van Tuinen en zijn vrouw Tyt. Zij namen ooit met de melkwagen - voortgetrokken door paarden - zanger Max van Praag mee naar de Oudebildtdijk, omdat die na  een optreden in Bitgum niet terug naar Amsterdam kon.
‘Geen poeha’ - Het waren vermakelijke anekdotes, maar duidelijk uit vervlogen tijden. De middenstand van het dorp is gedecimeerd, zoals ook burgemeester Gerrit Krol aanstipte: “In  St.-Jacob zijn bijna geen winkels meer. De scholen zullen zeer waarschijnlijk op korte termijn besluiten tot een samenwerkingsschool met voldoende leerlingen voor de komende tientallen jaren. Maar St.-Jacob en omgeving, waaronder de Westhoek, beschikt over een gevarieerd bedrijfsleven: akkerbouw, vervoer, metaal, graan, uien, schildersbedrijven...” Krol omschreef HIM als een ‘geen poeha club’ met relatief jonge ondernemers. “Een club die weet wat ze wil en via netwerkbijeenkomsten elkaar de bal probeert toe te spelen. Wat in de omgeving verkrijgbaar is, haal je niet van buiten. Dat is of zou het motto moeten zijn. Ga zo door: De recessie is voorbij, er wachten nieuwe uitdagingen.” En daar houden de ondernemers in St.-Jacob wel van. De avond – waarop ook een nieuw logo werd gepresenteerd - werd afgesloten met een presentatie van ‘bedrijfsverloskundige’ Guido Thys.
Bij de foto's: boven: Huidig voorzitter Hendrik Meijer. onder: de tentoonstelling over geschiedenis HIM

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columns