Nieuws

Magische momenten bij Nacht van de Voordracht

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Zo’n 70 mensen waren zaterdagnacht aanwezig bij de eerste Nacht van de Voordracht, aan de Nieuwebildtdijk.

Door Gerard de Jong - De deelnemers wisten niet waar ze aan begonnen, laat staan dat de organisator het zelf wist: Jolanda Miedema – yoga-docente,  muzikante en bomvol energie – zette de afgelopen weken inderhaast een evenement op poten. De eerste Nacht van de Voordracht zou plaats vinden, bij  haar thuis, in de buitenlucht, aan de Nieuwebildtdijk.
Miedema ronselde via via – en met de hulp van Alice van der Ploeg – deelnemers. Ze regelde honderd jampotjes om waxinelichtjes in te doen,  bemanning voor de geïmproviseerde bar, en een enorme tafel vol hapjes, gemaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum in St.-Annaparochie. Een  geluidsinstallatie had ze zelf, de fauteuils en kussens uitgestald in het natte groen van de dijk – het regende zaterdag nog tot ongeveer 15.00 uur, daarna werd het droog en scheen de zon – regelde ze zelf.
In rap tempo meldden zich de afgelopen tijd zo’n twintig deelnemers aan, van divers pluimage en achtergrond: dichters, schrijvers, enthousiaste  dijkbewoners, passanten. Allen wilden ze wel wat voordragen, of een lied zingen. Zowel van als van buiten het Bildt: het gaf het programma alleen maar meer kleur. Twee auto’s taxieden naar het azc om meer bezoekers op te halen.
Klokslag 21.30 uur trapte schrijfster Martsje de Jong af. Daarna volgden de deelnemers elkaar in rap tempo op: de Gambiaanse broers Omar G. en Pah uit St.- Anna brachten een freestyle rap over vrijheid, en hun dankbaarheid voor hoe ze hier zijn opgevangen. Schrijfster Janneke Spoelstra verhaalde over  de tragische geschiedenis van haar familie aan de dijk.
Boaz, de 17-jarige Harlinger seun met de doorleefde stem van een 50-jarige, zong. Net als Jolanda’s zonen, die zo nu en dan de microfoon pakten.
Ruim na middernacht was het aardedonker, maar vrolijk verlicht op het terrein, door vuurpotten, lichtjes en lampionnen. Vanachter de woning scheen een  vaal blauw schijnsel uit de nacht over de aanwezigen. De zon was dan wel ondergegaan, maar ging nooit echt weg, alsof het niets wilde missen van deze avond.
André Looijenga, Tineke van Roozendaal, Edwin de Groot, Janne Kuiken (met een hilarische fabel over ‘De Witte Hin fan Swarte Haan’), Bart Kingma, Job Degenaar, Tryntsy van der Veer en vele anderen maakten het tot een memorabele avond. We hoorden Bildts, Fries, Turks, Spaans, Gambiaans,  Engels, Duits, Nederlands. Maar wat er echt uitstak waren de kleine magische momentjes tussendoor. Momenten van verbinding. Ongeacht afkomst of  geschiedenis.
Jolanda Miedema wilde een avond creëren met als motto ‘samen spreken we sterk’. Een avond waarop alle talen gehoord konden worden. Het afsluitende ‘Mi casa es tu casa’, met iedereen dansend en zingend langs de Nieuwebildtdijk, was het bewijs dat de avond meer dan geslaagd was in  zijn opzet.

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl