Nieuws

Na Mentelity Games denkt Sylster Anneke in mogelijkheden

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Wanneer je om wat voor reden dan ook veelal aan een rolstoel bent gekluisterd, is dat vaak reden dit te accepteren en er mee leren leven. Voor  Ouwesylster Anneke de Wilde niet, die bewijst dat je met een lichamelijke beperking niet bent afgeschreven.

Door Bertus Dijkstra - Door een aangeboren lichamelijke beperking en domme pech bij een ongelukkige glijpartij anderhalf jaar geleden, moet de 52 jarige Ouwesylster Anneke de Wilde een aangepast leven leiden.
Van huis naar de auto lopen is geen probleem, langere en grote fysieke  inspanningen laten haar beschadigde knie niet meer toe. ”Dan kom je in een rolstoel terecht en moet je leren hoe je je daarmee moet voortbewegen.  Maar ja, bij je rolstoel krijg geen rolstoelcursus aangeboden.
En wanneer je aan de dijk woont, is het gebruik van een rolstoel een behoorlijke uitdaging”, zo weet de dijkbewoonster.
Mentelity Games - Anneke komt via revalidatiecentrum Leeuwarden in contact met Kees-Jan van der Klooster, de Paralympiër die als geen ander weet hoe je met een rolstoel kunt leren manoeuvreren. Ze komt op de wachtlijst, en wanneer de grootgrutter in medailles naar het noorden komt, krijgt ze  een rolstoeltraining van ’the flying Dutchman’.
Enige tijd later valt een mail van Kees-Jan in de digitale brievenbus, waarin hij schrijft dat hij iets leuks voor haar heeft. Het blijkt een uitnodiging om  deel te nemen aan de eerste Mentelity Games in de Zwitserse Alpen. Snowboardster Bibian Mentel is het welbekende gezicht achter de Mentelity  Games. Met haar Foundation en een team experts wil ze laten zien dat, ook al heb je een handicap, je nog steeds kunt wintersporten. De  paralympische sportster is daarvan het levende voorbeeld.
De drievoudig Olympisch kampioen overwint dankzij haar mentale weerbaarheid een arsenaal aan tegenslagen. Kees-Jan stelt Anneke een  skigarantie in het vooruitzicht, echter zit er een behoorlijk prijskaartje aan de reis naar Zwitserland. Een bedrag dat Anneke niet zomaar even kan ophoesten. Anderzijds is het ook een uitdaging die ze graag met zichzelf aan gaat.
Crowdfunding - Wanneer een dolenthousiaste vriendin van de uitnodiging hoort, stelt deze voor om via crowdfunding een poging te ondernemen om de €1000 (voor  Anneke en een begeleidster) bij elkaar te sprokkelen. Anneke is in eerste instantie niet overtuigd dat de actie een succes wordt. ”Wanneer het bedrag niet toereikend is, dan stort ik het naar de Bibian Mentel Foundation”, zo laat de Wilde vooraf weten.
De actie wordt via facebook meer dan 80 keer  edeeld, binnen enkele dagen ziet de aangenaam verraste Sylster dat het benodigde geldbedrag binnen is. Ook de vele positieve reacties en  steunbetuigingen stemmen haar blij. De gunfactor van de sponsoren blijkt groot, maar de verrassing wordt nog groter. Via een winactie kunnen deelnemers via een motivatiebrief meedingen naar een gratis ticket voor een gast. En waarachtig, Anneke wint de gastticket.
De skibeleving - De drie vriendinnen reizen 9 april met een grote groep af richting Zwitserland, waar Anneke samen met 70 lotgenoten uit diverse landen een geweldige uitdaging staat te wachten. Nooit eerder is Anneke op vakantie geweest met haar rolstoel, nooit eerder is ze op wintersport  vakantie geweest. En dan moet je met nul ervaring de piste op.
Het maakt de bewoonster van de Monnikebildtdijk onzeker, de spanning veroorzaakt  een traantje. Toch is ze vastberaden om deze missie tot een succes te maken. Onderweg naar de prachtige bergtoppen bij Saas-Grund wordt
Anneke op haar gemak gesteld door haar persoonlijke begeleider Gijs. Stevig vast gegespt in de dualski geniet ze niet alleen van de geweldige  uitzichten, haar paardrijderservaring blijkt ook een voordeel m.b.t. balans.
Vanaf moment één gaat het geweldig, de eerste dag met Gijs als personal coach aan haar zijde, de vervolgdagen hoeft hij steeds minder vaak te  assisteren. Glijdend vanaf de sneeuwtoppen valt het enthousiasme van Anneke op, de Zwitserse televisie krijgt haar in het vizier. ”Ja ik doe dit voor het  eerst” laat de blijde glijder zich passerend ontvallen. De camera’s zijn een dag lang op de Sylster gericht. Op 13 april zit de uitdaging erop, die wordt  beloond met een prachtige medaille. En met een koffer vol energie.
Moraal van verhaal - Anneke geniet in haar kleurrijke huisje na van haar bijzondere avontuur, welke zeker vervolg krijgt, ”Ik wil meer.” Na de eerste  rolstoeltraining van Kees-Jan van der Klooster wacht de volgende uitdaging; met rolstoel de roltrap bedwingen! In juni gaat de sportieve dame deelnemen aan het NK paratafeltennis.
De moraal van het verhaal; ”Laat je niet afschrijven wanneer je een beperking hebt, focus je op dingen je nog wel kunt doen. Ieder mens heeft kwaliteiten en  kan daar gebruik van maken, doe dat dan ook.” Het is de boodschap waarmee Anneke haar medemens hoopt te inspireren.
Anneke’s uitdaging op de Zwitserse televisie kunt u zien via: facebook. com (zoek op ’Mentelity Games’)
Bij de foto's; Boven:  Anneke met haar begeleider.
Midden: Anneke met haar medaille,  (foto: Mathilde Dusol, Mentelity Games).

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl