Nieuws

Nieuwe gemeente: Waadhoeke, Franeker of Nij-Westergo?

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
De nieuwe herindelingsgemeente gaat Waadhoeke, Franeker of Nij-Westergo heten. Dat zijn de drie kandidate die door de naamgevingscommissie geselecteerd zijn. Burgers kunnen tot 30 september hun stem uitbrengen.

Voorzitter Bert Looper van de naamgevingscommissie maakte dit gisteravond bekend tijdens een vergadering in het gemeentehuis van Wommels.Bij  de keuze voor de drie namen,uit 500 inzendingen, had de commissie  een paar belangrijke criteria.
Geen samengestelde namen (zoals FraMeBiLit), de naam moet  makkelijk te spellen en uit te spreken zijn en vooral: de naam moet de potentie hebben om de identiteit van het gebied uit te drukken. Ook wilde de commissie een naam die een  ‘positieve’ uitstraling heeft.
Waadhoeke moet de ‘internationale uitstraling’ van de Wadden uitdragen en heeft een Fries karakter. Franeker, volgens Looper “de verrassing van de avond”, is in binnen- en  buitenland al bekend. En Nij-Westergo is historisch verantwoord en correct Bildts, wat ook een afweging van de commissie was.
Bewoners in het gebied krijgen vandaag of morgen een stemkaart in de bus. Daarmee kunnen ze tot 30 september hun voorkeur aangeven. De nieuwe naam van de gemeente kan op 10 oktober bekend zijn, mits de naam meer dan 50% haalt. Zo niet, dan is een tweede stemronde nodig.

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl