Nieuws

Ridder Rinze

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Hij dacht vrijdagochtend te gaan goochelen voor een zakenclub in Franeker, maar dat liep even anders. Samen met drie andere inwoners van de gemeente mocht Rinze Kooistra uit St.-Anna op het gemeentehuis verschijnen.

Kooistra ging in 2017 met pensioen en nam afscheid van ’zijn’ kinderen van obs De Toverbal op het azc in St.-Annaparochie. Hij had er toen al een heel leven onderwijzen opzitten.
Op het Bildt is Kooistra namelijk onlosmakelijk verbonden met de Westhoekschool, waar hij van 1978 tot 2003 de scepter zwaaide: directeur, leerkracht, bestuurder van de schoolbus... Kooistra zette zich met ziel en zaligheid in voor de kleine school, die in 2007 moest sluiten. In 2003 ging hij aan de slag op de school van het toen pas geopende asielzoekerscentrum.
Het werken met kinderen uit allerlei verschillende culturen - vaak getraumatiseerd door oorlog en de vlucht - was zijn passie. Hij kijkt daarom nog geregeld  even bij de Toverbal, waar ’Mister Rinze’ met open armen wordt ontvangen.
Naast het onderwijs was hij tot 2015 jarenlang de trekker van toneelvereniging De Oasthoek, en stond hij net zo lief op de planken als dat hij de loterij  regelde. Ook in het jaarlijkse ’sproky’ kon hij zijn creatieve ei kwijt, nu door af en toe op te treden als goochelaar. Groot was zijn verbazing toen hij  vrijdagochtend door burgemeester Marga Waanders de versierselen behorende bij het Ridderschap kreeg opgespeld, in bijzijn van zijn vrouw Tjitske, familie en vrienden. Het feestje werd ’s middags thuis nog eens dunnetjes overgedaan.
Bij de foto: Burgemeester Marga Waanders speldt Rinze Kooistra zijn lintje op in het gemeentehuis te Franeker. (foto: Eddie Spoelstra)

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl