Nieuws

ROC Friese Poort bouwt mee aan ECO-bus het Bildt

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Vanaf 2012 zijn de openbaarvervoer voorzieningen op en rond het Bildt weggevallen. Al snel ontstond het idee om een vervoerservice op te zetten in de vorm van een elektrische bus. ”De zogenaamde ECObus, een collectieve verenigings- of dorpsbus voor iedereen, door vrijwilligers’ zegt initiatiefnemer Jan de Vries van Zorgcentrum het Bildt. Studenten van ROC Friese Poort helpen mee met het bouwen van de Ecobus, onder begeleiding van Frisian Motors uit Bakkeveen.

Het doel is om met de ECO-bus een deur-tot-deur vervoer voor alle inwoners van het Bildt met een vervoersbehoefte voor de korte afstand aan te bieden. ”Het gaat om korte ritten die te kort zijn voor een taxi maar te lang om te lopen. Denk maar eens aan boodschappen doen, bezoek bibliotheek, gemeentehuis, dokter, tandarts, bezoek aan familie en kennissen, deelname aan activiteiten in het dorp of de regio, aansluiting op busvervoer, etc. de kortste rit kan 100 meter zijn.
We verwachten dat met name ouderen, maar ook mensen met een lichte lichamelijke, geestelijke of verstandelijke beperking en kinderen van de service gebruik maken. We willen de vervoerservice vanaf september 2016 elke werkdag laten rijden van 8.00 tot 20.00 uur,” zo licht De Vries toe.
De eerste stappen - ”We hebben inmiddels een bestaande bus aangeschaft, een Ford Transit,” zegt Theo de Jong van Frisian  Motors uit Bakkeveen. ”We gaan nu het voertuig elektrisch maken insamenwerking met studenten van  ROC Friese Poort.” Inmiddels werkt Bert Groenewoud, student Middenkader Engineering van Friese Poort Drachten, mee aan het elektrificeren van de bus.
Studenten van Friese Poort Leeuwarden werken aan projectmatige werkzaamheden in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam.
Inspiratie - ”We zijn geïnspireerd door de Frisian Eco Car, een elektrische auto, die door studenten van ROC Friese Poort is gebouwd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018,” zo motiveert Han Westerhof van Zorgcentrum het Bildt de keuze voor de ECO-bus. Frisian Eco Car is een initiatief van Centrum Duurzaam. Met innovatieprojecten wil Centrum Duurzaam jongeren laten werken in duurzame projecten met de techniek van morgen in samenwerking met bedrijven. ”Onze studenten zijn de energieprofessionals van de toekomst die een actieve bijdrage gaan leveren aan bijvoorbeeld duurzame mobiliteit,” zo is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl