Nieuws

Superkeuken SWS De Syl geopend

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Vrijdag 1 maart is de nieuwe keuken in SWS De Syl officieel in gebruik genomen.

Door Bertus Dijkstra - Tijdens de opening van SWS De Syl (Augustus 2015), werd de school door Plaatselijk Belang een bijdrage van € 500 in het  vooruitzicht gesteld. De wens om een keuken in de school te plaatsen stond hoog op het verlanglijstje, dus werd de bijdrage vanuit het dorp dankbaar in ontvangst genomen.
Daarnaast kreeg dorpsbelang de vraag of men ook iets kon betekenen in de realisatie en uitvoering van de keukenwens. Vanuit verschillende geledingen  werden de koppen bij elkaar gestoken en werd een projectgroep samengesteld. Haye Stellingwerf schreef een beleidsplan, waarna subsidieverstrekkers (Iepen Mienskipsfûns, Oranjefonds, Gemeente Waadhoeke, Leefbaarheidsfonds Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland, Stichting Bildtse  Belangen en Dorpsbelang Ouwe-Syl) als broodnodige sponsoren zijn binnengehaald.
Jurjen Dijkstra ging samen met Geertje Plantenga (beiden vanuit dorpsbelang) op zoek naar de keuken en bijbehorende apparatuur, en vond in Kapenga  (Superkeukens) een partner met Bildtse roots. Het Bildtse gevoel werd beloond met een fraaie korting. Door de keuken eigenhandig te plaatsen kon de totaalprijs (€ 32.500) nog extra worden gereduceerd. Familie Dijkstra (Jurjen, Doet en zoon Oege Jurjen) hebben samen met Menno de Bruin en Johan van der Bij een grote inspanning geleverd in het fraai ogende resultaat wat nu in één van de lokalen is herrezen.
Na de voorbereidende werkzaamheden hebben de vier heren in drie weken de keuken met het vakmans-oog van een keukenboer professioneel geplaatst. Nadat ook de toegang- en kastdeuren  een fris blauw verfje hebben gekregen, is de ruimte waar elke keukenprins(es) zich thuis voelt, klaar voor gebruik. De keuken waarover Jurjen met recht vol trots de aanwezigen tekst en uitleg geeft. De ruimte is van alle gemakken en nieuwe snufjes voorzien; een groot keukenblad met daarin twee elektrische kookplaten waarboven een dubbele afzuiginstallatie, twee koelkasten, magnetrons, een megagroot werkblad en twee diepe spoelbakken. Alles uiteraard  voorzien van pannen, potten, borden en bestek. Middenin het keukenblad zitten twee stopcontacten verzonken, die met een druk erop naar boven komen. 
De keuken biedt ruimte aan groepen tot ongeveer 10/15 personen, de kosten voor gebruik blijven beperkt tot enkele tientjes. Nadat wethouder Boukje Tol  de openingshandeling heeft verricht, wordt het keukenlokaal met een hapje en drankje volop bewondert; ”It is in prachtich projekt, wêr sawol jong as âld in  soad wille oan belibje kin. Net allinne bern mar ek de rest fan Ouwe-Syl”, zo is de overtuiging van de wethouder. Met name voor ouderen en  alleenstaanden met weinig contacten is de nieuwe keuken de plek om, door samen te koken en te eten, uit een isolement te komen. Maar ook voor een familiediner of een vriendenclub leent de keuken zich voortreffelijk. De kinderen hebben in de keuken al mogen proefdraaien, de cupcakes, crackers en  pepernoten smaken naar meer.
Piet Sybesma (directeur CBO Noardwest Fryslân) over de nieuwe aanwinst: ”Dit projekt past perfekt yn it plaatsje fan de hjoeddeistige skoalle. Op skoalle  learsto lêzen en rekkenjen, mar net elkenien fynt rekkenjen en taal aardich. Der moat ek romte wêze foar bern dy mei de hannen har talinten sjen litte kinne. In doarpsskoalle kin sa as multifunksjoneel gebou mear betsjutte, mei dizze nije oanwinst kin de skoalle de ferbining mei de mienskip fersterkje.  Keukentafelpetearen wurde fanút CBO stype, de skoalle kriget hjirtroch in meerwaarde foar it doarp”.
Met ingrediënten van Bildtse grond, staat de keuken op de plek waar de lekkerste Bildtse, Friese of Italiaanse gerechten kunnen worden bereid. Gerechten  die in groepsverband - tijdens een alledaags of diepgaand gesprek aan tafel - vervolgens worden genuttigd. De school staat met deze nieuwe ontwikkeling waar ze wil staan, midden in de maatschappij. Met het project ”Koken op de Syl” is de school klaar voor een multifunctionele lekker smakende toekomst.
Na de leesmoeder wordt nu ook de bakbeppe een vaste gast op school.
Foto boven: Wethouder Boukje Tol laat zien wat de pot schaft in de Superkeuken van Ouwe-Syl. (foto: Joachim de Ruijter)
Foto midden: Wethouder Boukje Tol opent met het doorknippen van een koord het project Koken op de Syl.


Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl