Nieuws

Ulbe en Piter Jelles verder als ’Campus Middelsee’

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Csg Ulbe van Houten en osg Piter Jelles de Foorakker gaan vanaf de zomer verder als één school, Campus Middelsee.

Door Gerard de Jong - Sinds de opening in 2015 zaten beide scholen al samen onder één dak van de nieuwe Campus in St.-Anna. Ze boden tot nu wel elk een eigen onderwijssysteem aan. Osg Piter Jelles de Foorakker - de kleinste van de twee - bood onderwijs volgens het Zweedse ’Kunskapsskolan’- principe. Na de zomer volgen alle leerlingen van het eerste jaar het systeem van Ulbe van Houten.
Eelco Bruinsma, nu directeur van Ulbe van Houten, is de beoogd directeur van Campus Middelsee. ”We zijn een heel eind op weg, al moet de juridische  weg nog wel bewandeld worden. Vanaf de zomer krijgen alle leerlingen hetzelfde concept. Een werkgroep is bezig te bekijken hoe de identiteit van het openbaar onderwijs in de nieuwe situatie vorm gaat krijgen.”
Volgens Bruinsma is het voor de toekomst van het voortgezet onderwijs van groot belang dat de twee samengaan. ”Het voortgezet onderwijs moet in deze  regio voor iedereen beschikbaar zijn, of dat nu ’o’ of ’c’ is (openbaar of christelijk, red.). We hebben beide profijt gehad van het nieuwe onderkomen en werkten op bepaalde terreinen al wel samen, maar het was vooral nog een lat-relatie. We deden ieder ons eigen ding. Dat gaat nu veranderen. En dat  moet ook, want linksom of rechtsom: er gaat een keer krimp komen. De school is het swingende middelpunt van de samenleving en dat moet ook zo blijven.”
Els de Boer is sinds januari interim-directeur van de Foorakker. ”Piter Jelles houdt niet op te bestaan, al zullen de namen op termijn waarschijnlijk wel  verdwijnen. In de nieuwe situatie is de onderwijsmethode van de Ulbe leidend, aangevuld met de coachingsvaardigheden vanuit de Foorakker.”
De Boer zegt dat het samenvoegen van de twee geen grote consequenties zal hebben voor het personeel, al zullen sommige personeelsleden dit wel zo  voelen. ”Het voltallig personeel zal niet mee overgaan, maar er zijn aardig wat tijdelijke dienstverbanden die niet worden verlengd. Het personeel maakt die keuze voornamelijk zelf.”
Enkele weken terug was de open dag, waar beide scholen zich al als één presenteerden. Februari en maart zijn elk jaar spannende maanden voor een schooldirecteur. Bruinsma: ”De aanmeldingen voor komend schooljaar beginnen op gang te komen. Ik denk dat we komend jaar een kleine plus laten zien, de leerlingen van Piter Jelles die erbij komen nog buiten beschouwing gelaten. Dan tikken we hopelijk de 500 aan.”

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl