Nieuws

Waadhoeke zet Digitaal Opkopers Register in tegen inbraken

Door de redactie van de Bildtse Post

Gemeente Waadhoeke gaat samen met de politie starten met het Digitaal Opkopers Register (DOR) om heling tegen te gaan. Hiermee willen gemeente Waadhoeke en de politie de afzetmarkt van gestolen goederen verkleinen, en daarmee ook het aantal woninginbraken in de gemeente terugdringen. Opkopers en handelaren in de gemeente Waadhoeke worden de komende tijd benaderd met informatie over het Digitaal Opkopers Register.

Het DOR is de moderne variant van het papieren register. Opkopers en handelaren in tweedehands of andere goederen zijn op basis van het Wetboek van Strafrecht verplicht om een inkoopregister bij te houden. Het nieuwe digitale systeem checkt automatisch via een database van stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Doordat landelijk steeds meer gemeenten zich aanmelden voor het DOR en handelaren en opkopers zich registeren voor het DOR, wordt het voor de steler moeilijker om gestolen goederen door te verkopen. Naast het DOR blijft het papieren register ook bestaan.

Aanmelden opkopers

De mogelijke opkopers en handelaren die actief zijn in de gemeente Waadhoeke hebben inmiddels een brief gekregen met een verzoek tot aanmelding voor het DOR. Dit betreffen handelaren in en opkopers van edelmetalen, sieraden, fietsen, telecom en elektronica. Opkopers en handelaren die geen brief hebben ontvangen worden verzocht contact op te nemen met de gemeente Waadhoeke via info@waadhoeke.nl.

Consumenten en stopheling.nl

Ook consumenten kunnen een rol spelen om heling te gaan via stopheling.nl. Het is een website van de politie die gekoppeld is aan een database van gestolen goederen. Consumenten kunnen via internet zelf controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen staan geregistreerd.

Hetzelfde kan ook met de bijbehorende app, die via www.stopheling.nl te vinden is. Op deze app is te zien of aangeboden waardevolle spullen geregistreerd staan. Met de app kan men na het aantreffen van een gestolen goed een melding bij de politie doen, zodat die actie kan ondernemen. Ook kunnen burgers met deze App ook hun eigen spullen registreren.

Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl