Nieuws

Nieuwe Stjabuurtster zoekt opslagruimte voor schoolspullen Suriname

‘Wat we hier weggooien maakt de mensen daar zó blij’

Door de redactie van de Bildtse Post

Als hij zegt dat hij nog maar net in St.-Jacob woont, bedoelt hij ook nog maar echt nét. In zijn woning in St.-Jacob staat enkel nog een bank, en hij moet nog volop aan de slag met klussen en inrichten. “Maar ik moet eerst hier een oplossing voor zien te vinden.” Het ‘hier’ bedoelt Cas Voogd (70) - geboren in Delft en daarna “overal en nergens” gewoond - de spullen die hij heeft gekregen van een middelbare school uit Terneuzen. Ze krijgen een nieuwe bestemming in Suriname.

Cas Voogd in Suriname.

Voogd werkte zijn levenlang in het onderwijs en in de zorg. Nu hij met pensioen is heeft hij een nieuw doel gevonden in zijn leven: scholen op Suriname helpen met goederen die in Nederland worden afgedankt. “Mijn vriendin is een Surinaamse, zo ben ik verliefd geworden op dat land. Ik heb zelf in het onderwijs gewerkt, en het is schrikbarend om te zien dat de scholen daar echt helemaal niets hebben. Ze moeten soebatten om krijtjes voor het schoolbord. Er zijn geen boeken, geen materialen, niks.”

Voogd richtte de stichting Aces (azen) op en haalt zijn contacten in de onderwijswereld aan om spullen in te zamelen. En dat begint goed te lopen. “Vorige week heb ik nog twintig microscopen naar Suriname verzonden. En van de school in Terneuzen heb ik nu vier pallets met schoolboeken gekregen. Dat is prachtig, maar... Waar laat ik ze?”

Hij verscheept niet alles zomaar naar het land, maar scholen kunnen de spullen bij hem opvragen. Voogd regelt dan het transport en zorgt dat het op de juiste plek komt. “Ik betaal zelf het transport, de scholen betalen de handelings- en douanekosten in Suriname. Voor de microscopen was dat voor hen daar € 70. Dat is veel geld, als je bedenkt dat het maandsalaris van een leraar € 250 is.”

Voogd is blij met de pallets met schoolboeken die hij in Terneuzen kan ophalen. Hij is alleen naarstig op zoek naar ruimte, in de omgeving van St.-Jacob, om het tijdelijk te kunnen stallen. “Ik denk dat 50 m2 ruim voldoende is. Ik hoop echt dat iemand met een loods of boerenbedrijf een klein hoekje gelijkvloerse ruimte over heeft, zodat ik dit werk kan blijven doen. Ik ben gewoon een simpele AOW’er die zich te jong voelt om achter de geraniums te blijven zitten. En Suriname is zó’n prachtig land. Ik voel plaatsvervangende schaamte als ik denk aan hoe Nederland met Suriname is omgesprongen. Wat hier wordt weggegooid aan materialen zorgt daar voor enorme blijdschap. Dat is waar ik het voor doe.”


Wie Cas Voogd wil helpen, kan contact opnemen via tel. 06-81407855 of e-mail cjvoogd@outlook.com

Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl