Nieuws

‘Wereldhit’ kooiaap geboekstaafd voor het nageslacht

Door de redactie van de Bildtse Post

In de hal waar in 2009 de laatste kooiaap – een hefmechanisme voor achterop een vrachtwagen – van de band rolde, werd vrijdag ‘Hoe een kooiaap de wereld verovert’ gepresenteerd. Het boek, geschreven door Harry de Jong en uitgegeven door Uitgeverij Louise, vertelt de geschiedenis van het meest succesvolle geesteskind van Froubuurtster Hessel Kooi. Kooi bedacht de kooiaap en stampte een bedrijf uit de grond waar de hele regio wel bij voer. “Dit boek is voor de kleinkinderen.”

Selma Kooi-Bierma overhandigt de eerste exemplaren aan haar kleinkinderen. (foto: Jan Bonefaas)

Door Gerard de Jong -  Boerenzoon Hessel Kooi (1942-2008) was een uitvinder en een kloeke zakenman. Een soort ‘Willy Wortel’, memoreerde uitgever Eddy van der Noord vrijdag bij de presentatie van het boek ‘Hoe een kooiaap de wereld verovert’. “Het boek over Kooi bv vertelt een stuk cultuurhistorie van het Bildt.”

Een heteluchtkanon om tulpenbollen te drogen, een postorderbedrijf voor tulpenbollen (dat geen succes bleek) en verwerkingsmachines voor bollen: Kooi bedacht slimme toepassingen die het werk in de bollen vergemakkelijkten. Zoals grotere kuubskisten. Die kisten moesten vervoerd en gestapeld worden, en kort gezegd lag daar de oorsprong van zijn uitvinding die de wereld zou veroveren: de kooiaap. Een ‘meeneemheftruck’.

“Wij begrepen in de jaren ’70 al snel dat deze ‘meeneemheftruck’ van ‘Meneer Hessel Kooi’ - zoals we hem in België noemden - het wel eens zou kunnen maken,” memoreerde importeur Marc de Cock, speciaal voor de boekpresentatie uit België overgekomen. “Hessel was een merkwaardig persoon. Hij kwam niet in pak, maar droeg geitenwollen sokken en sandalen. Maar hij was zo integer en innemend, en hij kende zijn product zo goed. Er was geen fabrikant ter wereld waar ik zo’n goede band mee had.”

De kooiaap veroverde de wereld: overal was er belangstelling voor de mobiele heftruck. Eind jaren ’70 werd een fabriek bij Alde Leie uit de grond gestampt. Kort daarop kwam in Culemborg een servicecentrum van kooiaap, gerund door Willem Kikstra. In de jaren ’80 groeit het bedrijf enorm, naar een personeelsbestand van zo’n 100 werknemers. Het prettig geschreven boek gaat verder in op hoogte- en dieptepunten, zoals de brand van 1991 die de fabriek in de as legde, de herrijzenis en de uiteindelijke verkoop van het bedrijf. In 2008 overleed Hessel.

Hessel Kooi trouwde in 1965 met de liefde van zijn leven, Selma Bierma van Hallum. Zij is het die de aanzet tot het boek gegeven heeft. “Onze kleinkinderen hebben die leuke pake nooit leren kennen. Hij had ze zoveel mee kunnen geven. Nu ze ouder worden beginnen ze me vragen te stellen over pake Hessel en over het bedrijf. Dit boek is er voor hen.” Ze reikte de kleinkinderen dan ook als eerste een exemplaar uit.

Schrijver Harry de Jong: “Ik was altijd muziekjournalist, dus dit was voor mij een totaal ander onderwerp en een enorme uitdaging. Niet alles van een uitvinder wordt een succes, maar kooiaap werd een wereldhit, en staat voor eeuwig op de kaart.” Iedereen - Hessel en Selma’s nageslacht voorop - kan daar met dit bijzondere document nu kennis van nemen.

Kooiaap

Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl