Nieuws

Werkplaats in Minnertsga voor mensen met beperking

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
’Ik wil dat mensen zich verbeteren’

Kleinschalig, persoonlijk en van waarde. Dat wil Deli met zijn werkplaats voor mensen betekenen. Deli woont sinds enkele jaren in Minnertsga. Daarvoor werkte hij in Drachten als activiteitenbegeleider in een instelling voor specialistische zorg. De grootschaligheid daarvan begon hem tegen te staan. ”Ik wil met mensen werken, ze helpen. Dat bleef er daar steeds vaker bij. Daarom heb ik besloten voor mezelf te beginnen.”
Deli is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met nietaangeboren hersenletsel en afasie, maar ook mensen met een fysieke beperking kunnen bij hem terecht. ”Als iemand  hersenletsel krijgt zet dat het leven danig op de kop. Ineens zit je thuis, vaak zonder werk. Veel mensen willen zich toch nuttig maken, iets van waarde doen. Dat kan hier. Tegelijkertijd  ontlast dat andere gezinsleden die voor de cliënt moeten zorgen.”
In de werkplaats kunnen diverse klussen gedaan worden. Zo worden er bijvoorbeeld tuinmeubels, vogelhuisjes gemaakt en wordt er geschilderd . ”De producten verkopen we in de winkel, aan de voorkant van het pand. De winkel zal ook door cliënten gerund worden.” In Bildt is een openbare werkplaats. ”Ook mensen uit de omgeving die een klusje moeten doen en zelf niet de ruimte of het gereedschap ervoor hebben, kunnen dat hier op afspraak doen. Of ze kunnen in overleg iets laten maken dat ze zelf niet kunnen. Dat vergroot ook de participatie tussen de cliënten en andere bewoners.” Met iedere cliënt maakt Deli een persoonlijk begeleidingsplan. Hij heeft geregeld dat gemeenten en zorgverzekeraars de kosten voor de cliënt vergoeden. Ook helpt hij hen bij de WMO-aanvraag.
”Het geeft mij voldoening als ik merk dat iemand zich verbetert. Als je na hersenletsel niets doet dan gaat alles vaak snel achteruit. Je moet geprikkeld worden. Ik wil dat de mensen plezier in hun werk hebben en dat ze ook echt iets van waarde doen. Dan gaan ze met een glimlach de deur uit. Daar doe ik het voor.”
Kijk voor meer informatie op www.inbildt.nl
Bij de foto: Jaap Jan Deli kijkt toe bij een cliënt met een zaagklusje. (foto: Jan Bonefaas)

Uw reactie


Buienradar.nl

Bildts Filmhuus:Podcast Nag even Bildts:


Laatste columnsBuienradar.nl