Nieuws

’Wij houwe de sinten op ’t Bildt en kinne nije enerzjyprojekten opsette’

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Vier Bilkerts hebben een nieuwe energiecoöperatie opgericht: via Bildtse Stroom komt een deel van het geld dat we jaarlijks voor energie betalen terug naar het Bildt. Van dat geld willen Simon Visbeek, Rinze Dijkstra, Klaas Bijlsma en Leendert Nauta lokaal nieuwe, besparende of energieopwekkende projecten starten. Alle leden van de coöperatie hebben daar een stem in. “’t Geld komt weer werom naar ’t Bildt.”

Door Gerard de Jong - Het uithangbord op de pui aan de Dordtse Straat hangt net een dag. De tafel wiebelt, en al binnen de eerste minuut vliegt de koffie bijna door de lucht. Maar de sfeer is er een van een opwindende ’start up’: dit zijn mannen met een idee, een verhaal, en - het belangrijkste - een goed plan. Simon Visbeek (Leeuwarden, maar voetbalt bij vv Ouwe-Syl) en Froubuurtster Rinze Dijkstra schudden elkaar in mei vorig jaar, na afloop van de derby Ouwe-Syl - CVO de hand. Enkele dagen later kwamen ze elkaar weer tegen,  ditmaal bij een informatieavond van Ús Kooperaasje over energiecoöperaties. “Daar werd een kaart van Fryslân getoond met waar er lokale energieprojecten opgestart zijn. Daar zat één groot gat in: op het Bildt was nog niets.
Zonde, maar ik werd ook enthousiast,” zegt Visbeek, in het dagelijks leven fiscalist. “Normaal gaat de winst van een energiebedrijf naar de aandeelhouders, maar bij een coöperatie vloeit die deels terug naar de leden. Het geld blijft op het Bildt, en de leden beslissen elk jaar aan welke projecten dit geld besteed wordt.”
Het werkt als volgt: voor iedereen die via Bildtse Stroom klant wordt bij NLD Energie, betaalt het energiebedrijf per jaar € 75 terug. Jaarlijks kan dat geld uitgegeven worden aan  energie- of besparingsprojecten naar keuze. “’t Geld komt weer werom op ’t Bildt, en komt de lokale gemeenskap ten goede,” zegt Rinze Dijkstra, in het dagelijks leven  energieadviseur. Toen hun idee handen en voeten kreeg haalden Visbeek en Dijkstra de Stannebuurtsters Klaas Bijlsma en Leendert Nauta aan boord. Bildtse Stroom staat nu in de  startblokken. Er is een website (bildtsestroom. nl), een energieloket aan de Dordtse Straat en binnenkort gaan ze bij de verenigingen van plaatselijk belang langs.
“Wij doen dut puur foor de gemeenskap. At wij ’t niet doen gebeurt d’r niks,” zegt Leendert Nauta. “’t Gros fan de mînsen kykt eerst na de enerzjypriis, maar wij binne d’r fan overtuugd dat ’n prot mînsen wel intresseerd binne om hier an met te doen. Je houwe de sinten hier, en kinne toegelyk metbepale welke nije projekten wy hier opstarte.” De heren zijn inmiddels allemaal zelf overgestapt naar NLD Energie. Om de vraag hoeveel ze er zelf aan overhouden moeten ze lachen. “Niets, geen cent,” zegt Visbeek. “Daar is het ons niet om te doen. Ik ben fiscalist en had zelf de boekhouding kunnen doen, maar dat laten we ook aan een ander over. We willen lokaal iets neerzetten en energiebesparen en duurzaamheid stimuleren. En ik vind het zelf ook leuk om uit te zoeken hoe dit werkt, om iets op te starten.”
Naast de coöperatie wil men ook voorlichting geven over bespaartips. Elke vrijdag is het loket geopend. “Iedereen die vragen heeft over isolatie, verlichting of andere energiezaken kan binnen lopen om advies.”
Visbeek gokt in het eerste jaar op “50 tot 100 nieuwe leden”. “Als men het verhaal hoort en begrijpt, nieuwsgierig wordt, moeten ook hier genoeg mensen zijn die ook iets voor de  eigen gemeenschap willen betekenen. Mijn oma zei eerst ook: ‘jij bent zeker ook zo’n energieverkoper zoals de anderen!’, maar nu ze het snapt is ook zij enthousiast. Ik heb er alle vertrouwen in: zo houden we het geld op het Bildt en kun je mooie projecten opzetten. Wat wil je nog meer?”

Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl