Nieuws

Zaadjes lenen in de bibliotheek

Door de redactie van Lokaal Nieuwsnet
Wie een mooie bos bloemen, of kruiden zoals koriander of peterselie wil laten groeien, hoeft voortaan niet per se meer naar de speciaalzaak voor zaadjes.

Door Gerard de Jong - Bloemen, kruiden en  gewassen kunnen vanaf nu overal op het Bildt tot wasdom komen. Ze zijn te ’leen’. Bij binnenkomst in de bibliotheek in St.-Annaparochie valt de stand met  zaadjes direct op.
Het idee voor de zadenbibliotheek komt van Roeach, dat workshops tuinieren en tuinadvies geeft. ”Viavia hoorde ik van het initiatief,” zegt bibliothecaresse  Petra Harp, die zich ontfermt over het aanbod van zaadjes. ”In de bibliotheken van Leeuwarden en Joure bestaat het al. Het leek ons leuk het hier ook te lanceren.”
Het werkt heel simpel. ”Iedereen die zich aanmeldt op de website www.zadenbieb-frl.nl kan hier zaadjes komen halen. Een lidmaatschap van de bibliotheek zou mooi meegenomen zijn natuurlijk, maar het hoeft niet. Je kiest hier je zaadjes uit, en mag ze meenemen.”
De zaden worden tegelijkertijd ingezameld. Nog maar enkele dagen na de start van de zadenbibliotheek kwamen Bilkerts spontaan zaadjes brengen. ”De  mensen zijn heel enthousiast. Het leukste is natuurlijk dat mensen ook weer zaadjes inbrengen van wat ze thuis hebben laten groeien.” De ingebrachte  zaden worden door Petra en enkele vrijwilligers met groene vingers in zakjes gedaan en gerubriceerd. ”Belangrijk is om er bij te schrijven welke soort het is, uit welk jaar en waar vandaan.”
De zadenbank verhuist straks van het midden van de bibliotheek naar de kast met tuinierboeken. ”We hopen dat de mensen het straks goed weten te vinden,” aldus Harp. Zelf heeft ze in de tuin zwarte bonen uit de zadenbibliotheek geplant. ”En die doen het heel goed! We hopen dat het groeien en bloeien op het Bildt zo een impuls krijgt.”
Bij de foto: Bibliothecaresse Petra Harp bij de nieuwe ’zadenbieb’.


Uw reactie


Buienradar.nl


Laatste columnsBuienradar.nl