Sytse Buwalda lid van Fryske Akademy

1838-sytse-buwaldaSytse Buwalda is vrijdag benoemd tot lid van de Fryske Akademy. De Westhoekster kreeg het erelidmaatschap - voor ”zijn grote inzet en langdurig  enthousiasme voor de Bildtse taal en cultuur” –uitgereikt tijdens de jaarvergadering van het Friese instituut. Een bekroning op zijn werk voor het Bildts, én  voor dat van zijn vader.

Eerste SchuldHulpMaatjes gecertificeerd

Waadhoeksters die kampen met (dreigende) schulden, kunnen vanaf oktober een beroep doen op hulp van een Schuld- HulpMaatje. De eerste vier maatjes  en de lokale coördinator zijn opgeleid. Zij krijgen op woensdag 26 september hun certificaat uit handen van Hendrik Jan Graber van de landelijke vereniging  SchuldHulp- Maatje. Dat gebeurt om 16.00 uur in de Kerk tussen de dijken in Nij Altoenae. Ook wethouder Boukje Tol is aanwezig.

Kleurrijke kalebassen

1838-pompoenen-arjan-wiersmaHet is een prachtig gezicht, zeker in de najaarszon: de kalebassen die opgesteld staan bij de familie Jensma aan de Oudebildtdijk. Maar: staan deze  kleurrijke kalebassen onder verscherpt toezicht, zoals het bordje doet vermoeden? Wordt bij de Bildtse boerderijen niet meer handel gedreven zoals dat altijd  ging, op vertrouwen?

Gewassenveld ontvangt 10.000ste bezoeker

1838-jan-boonstra-10000ste-bezoeker-gewassenveldMaandagochtend 17 september werd een onverwacht feestelijke ochtend voor Jan Boonstra uit Tjerkgaast. Hij was de 10.000ste bezoeker op het  Gewassenveld 50 Tinten groen aan de Oudebildtdijk 749.

’Ik versta het Bildts beter dan het Fries!’

Onder massale belangstelling en met Koaninklyk besoek is ’t ôflopene weekeand in ’t WTC Expo in Luwt ’De Stormruiter’ in premjère gaan. De resînsys  fan ’t spektakelstik binne unanym lovend. De Bildtse Post keek wat de media over ’t stik skreven, en dan fooral over de taal: De Stormruiter is foor dúzzenden besoekers ’n eerste kinnismaking met ’t Bildts.

Froubuurt vraagt 75.000 extra voor MFA

De werkgroep MFA Vrouwenparochie vraagt aan gemeente Waadhoeke € 75.000 extra subsidie om het nieuwe dorpshuis te kunnen realiseren. De werkgroep ziet zich geconfronteerd met prijsstijgingen; het ontwerp en de begroting zijn van drie jaar geleden. Toen kreeg het dorp € 300.000 van de Bildtse gemeenteraad, vorig jaar kwam daar nog een renteloze lening van € 50.000 bij.

Bedreiging: man opgepakt

Een 36-jarige man uit het Bildt is donderdagavond opgepakt voor bedreiging met mogelijk een vuurwapen. De man was betrokken bij twee verkeersruzies en werd uiteindelijk met een nat pak aangehouden bij Bitgum. De Warmoesstraat in St.-Anna was enkele uren afgesloten voor onderzoek.

Open dag azc St.-Anna

Op zaterdag 22 september houdt het azc in St.-Annaparochie weer een open dag. Het het COA, het Ministerie van Justitie & Veiligheid en  VluchtelingenWerk Nederland willen met de landelijke open dag het reilen en zeilen op het azc laten zien.

Een theaterspektakel met paarden in het Bildts

1836-theaterspectakel-in-het-bildtsRegisseur Jos Thie legt het stuk weer stil. De posities van alle spelers en figuranten moeten worden bepaald. Dit in verband met de act van Manolo, de acrobaat op het witte paard. De leden van het koor staan met scheppen in de zandpiste, oftewel het slik. In opdracht van Hauke Haien, voortreffelijk gespeeld door Jelle de Jong, werken ze aan een nieuwe dijk. De acteur uit Amsterdam spreekt verbluffend goed Bildts, evenals trouwens alle  toneelspelers. Op Eke Born na, is geen van de spelers Bildtstalig. Ze hebben hier wekenlang op geoefend, met een fantastisch resultaat.

Bildtse foorleesferhaaltsys Tomke in de Bildtse Post

1835-tomke-in-de-bildtse-postDe Bildtse Post publiseert fan fandaag ôf elke week ’n foorleesferhaaltsy fan Tomke. De ferhaaltsys– die’t eerder in ’t Frys ferskenen en deur de Afûk bundeld binne – binne fertaald in ’t Bildts.

Bildtse Post