'Minister geeft nog deze maand beschermde status aan Bildtdijken'

Minister Jet Bussemaker zou nog deze maand de Oude- en Nieuwebildtdijk aanwijzen als 'beschermd dorpsgezicht'. De Bildtse VVD heeft provinciaal en landelijk aan de bel getrokken over het toekennen van de status aan de Bildtdijken. De statenfractie van de partij is kritisch en wil opheldering van het college van Gedeputeerde Staten.

Door Gerard de Jong

De gemeenteraad van het Bildt heeft de status unaniem verworpen. De partijen zijn bang dat het 'beschermd dorpsgezicht' het gebied economisch en bedrijfsmatig op slot zal zetten.

Toch hebben provincie Fryslân en de Raad voor Cultuur een positief advies gegeven over de aanwijzing. Dit is de Bildtse raad, en de VVD in het bijzonder, tegen het zere been.

DSC010311

Volgens Arno Rutte, Tweede Kamerlid voor de VVD, gaat Jet Bussemaker (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de Bildtdijken nog deze maand de beschermde status geven. "Het proces is al zeer ver gevorderd," aldus Rutte. Hij ziet geen mogelijkheid de aanwijzing nog te keren.

De Friese statenfractie van de VVD heeft vandaag vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De fractie wil weten wat de economische gevolgen zijn voor bedrijven die aan de Oude- en Nieuwebildtdijk gevestigd zijn. Ook wil men weten waarom de provincie, tegen de zin van het Bildt, toch positief geadviseerd heeft over de aanwijzing.Als de Bildtdijken tot beschermd gebied worden verklaard, moet daar ook een 'beschermend bestemmingsplan' bij worden vastgesteld. De Friese VVD vraagt zich af wat de provincie gaat doen als het Bildt daar niet aan meewerkt.

Bildtse Post