Schouw van winkels St.-Anna

Experts gaan winkelcentrum doorlichten - Op woensdag 24 juni maken drie retailkenners een slag door St.-Annaparochie. Ze zullen zoveel mogelijk winkels aan een schouw onderwerpen, op zoek naar verbeterpunten. Ook het gebied als geheel, de verkeer- en parkeersituatie wordt meegenomen. Diezelfde avond nog presenteren ze hun bevindingen in Ons Huis.

Door Gerard de Jong - De ’winkelschouw’ is een idee van de gemeente en ondernemersvereniging St.-Anna Vooruit. Het dorp heeft te maken leegstand. Onlangs haalde de gemeente daarom het project ’Spare Space’ al naar St.-Anna.
Beginnende ondernemers kunnen in een pand aan de Warmoesstraat een halfjaar tegen kleine kosten proberen een zaak op te zetten. Nu komt daar het doorlichten van het winkelgebied bij. De gemeente heeft Urban Retail in de arm genomen om op woensdag 24 juni op inspectie te gaan langs de winkels in St.-Anna.
Ze letten daarbij onder meer op gastvrijheid, presentatie, inrichting, verkeer, parkeren. Hun bevindingen worden direct uitgewerkt tot een presenta-tie, die ’s avonds in Ons Huis wordt gehouden.
”We hopen dat het bruikbare ideeën oplevert,” zegt burgemeester Gerrit Krol. ”Ideeën waar we zelf nog niet zijn opgekomen. Wat wil de moderne klant? Welke ontwikkelingen komen eraan, en hoe kunnen de ondernemers hier daar op inspelen? Als gemeente willen we dat zoveel mogelijk faciliteren. Om een modern, op de toekomst gericht winkelcentrum in St.-Anna te krijgen. Het is spannend met welke aanbevelingen ze uiteindelijk op de proppen komen.”
Urban Retail deed eerder vergelijkbaar onderzoek in o.a. Harlingen en Heerenveen. ”Het is verfrissend om mensen van buiten het Bildt hier eens naar te laten kijken,” zegt Oene Krist van gemeente het Bildt. ”En het is een korte, snelle actie. In Harlingen en Heerenveen heeft dat al tot enkele ’eye-openers’ geleid.”
Het onderzoek richt zich puur op retail, maar alle ondernemers en andere belangstellenden zijn ’s avonds welkom bij de presentatie in Ons Huis. Na een presentatie over de bevindingen van de schouw worden afspraken gemaakt voor het vervolg.
Na de zomer wordt nog een workshop georganiseerd voor een selecte groep ondernemers uit St.-Anna.

Bildtse Post