Gelukkig, het wordt geen Franeker

1543-nij-westergo-of-waadhoekeOpgelucht vernamen de Bilkerts woensdagavond 14 oktober de uitkomst van de verkiezing voor de nieuwe gemeentenaam: Franeker wordt het in ieder geval niet. Een tweede stemronde moet bepalen of de herindelingsgemeente Waadhoeke of Nij-Westergo gaat heten.

Door Gerard de Jong - Burgemeester Tom van Mourik (Menameradiel) maakte in een redelijk gevuld Bildts gemeentehuis de uitslag bekend. In totaal hebben 16.556 mensen hun stem  uitgebracht, 45,3% van de stemgerechtigden. Franeker kreeg 27% van de stemmen, Nij- Westergo 34% en Waadhoeke 39%. Van 3 tot en met 24 november kan opnieuw gestemd worden. Op 16 december wordt bekend of het Waadhoeke of Nij-Westergo wordt.
‘Franeker denigrearjend’ - Het is niet duidelijk welke van de twee overgebleven namen het populairst is onder de Bilkerts. De uitslagen zijn niet per gemeente uitgesplitst. Opluchting dat het geen Franeker wordt overheerste dan ook, woensdag. “De namme ’Franeker’ soe denigrearjend wêze foar de Bilkerts,” zei Haye Stellingwerf van Werkgroep het Bildt.
Voor Leendert Ferwerda kwam de uitslag niet onverwacht: “’t Is goed dat Franeker ôffâlen is. Ik had wat meer stimmen foor Nij-Westergo ferwacht. De Franekers hewwe de sleutel in hannen.”
‘Het klopt niet’ - Of de Bilkerts nu echt warm gaan lopen voor de race tussen de twee namen valt nog te bezien. Opmerkelijk is het plotse aantal reacties van mensen die het verlies van de naam het Bildt betreuren. Het lijkt alsof het stemmen over een nieuwe naam iets losgemaakt, getuige reacties opsocial media en ingezonden naar deze krant.
Op de facebookpagina van deze krant zegt Aline Dassel: ‘De wereld is niet meer hetzelfde als het Bildt verdwijnt’. Ze krijgt veel bijval: ‘Gelukkig geen Franeker. Maar het klopt niet. Het Bildt is gewoon het Bildt,’ schrijft Alexandra Maas. ‘Voor mij blijft het gewoon het Bildt,’ zegt Frederika van Kooten.
Naam behouden - Tijdens de Algemene Beschouwingen van de gemeenteraad pleitte Leendert Ferwerda er vorige week voor om tenminste te zorgen dat ‘het Bildt’ als topografische naam blijft bestaan en wordt vastgelegd. Burgemeester Gerrit Krol zei zich daar best voor in te willen zetten, “dat dut gebied, deuze streek, ’t Bildt hiten gaat.”

Bildtse Post