Eendracht in strijd voor Bildtse taalstatus moet Plasterk overtuigen

1608-rechts-nils-torvalds-tijdens-bildts-voorlezen-op-fonnemintVrijdag 19 februari ging de aanvraag voor het erkennen van het Bildts als minderheidstaal onder het Europees Handvest de deur uit. Het Bildts werd gevierd op deze zonnige, feestelijke dag, maar waarschuwende woorden over de hobbelige route naar zo’n erkenning echoden na. ”De taal skruwt om ’n status.”

Door Gerard de Jong - Het was ’a very special day’ voor het Bildts, zei wethouder Boukje Tol in de Aerden Plaats op Ouwe-Syl. Daar werd ’s middags de aanvraag om het Bildts te laten erkennen als minderheidstaal ondertekend. Die ondertekening gebeurde met de volle steun van provincie Fryslân en fusiepartners Menameradiel en Franekeradeel. Wethouders van beide gemeenten zetten hun krabbel onder een ondersteuningsverklaring, waarmee ze wilden laten zien: ook in de nieuwe gemeente Waadhoeke wordt het Bildts gerespecteerd. Burgemeester Krol was blij met die steun, maar tegelijkertijd helder over de gevaren van de herindeling. ”’t Frys en Nederlâns hewwe as rykstalen ’n sterke pesisy. Dat wille wij ok foor de sesdúzzend mînsen die’t Bildts prate.De taal fraagt, skruwt der hest om. Seker sien  toekomstige ontwikkelings as de herindeling. At dut lukt is dut ’n bovenslag.”

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) nam de aanvraag in ontvangst. Ze gaat hem persoonlijk onder de aandacht brengen bij Ronald Plasterk. De minister gaat uiteindelijk over het al dan niet toekennen van de status aan het Bildts. Dat werd diverse keren benadrukt, en met reden: Plasterk staat niet bekend als iemand die veel op heeft met minderheidstalen. In 2013 ontraadde hij de erkenning van het Nedersaksisch nog, met als argument dat het tot extra uitgaven en nieuwe regelgeving zou leiden.

Jacobi - ”myn favorite Bildtse woord is ’maisy’ - toonde zich niettemin strijdbaar. ”As it op taal oankomt binne Plasterk en ik seker gjin kammeraten. Mar wij geane der foar. Ik bin grutsk  dat ik foar it Bilts fjochtsje mei. Jo binne pas sterk as de taal fan jo hert erkend wurdt.” Europarlementariër Nils Torvalds (zie onder) zette het belang van de moedertaal in breder perspectief. Hij haalde Syrië aan, dat niet alleen nu maar ook vroeger verscheurd werd door oorlogen tussen minderheden die elkaar geen ruimte gunden. Door minderheidstalen recht te doen en te beschermen, kunnen ook in Europa conflicten voorkomen worden, betoogde hij. ”I wish you all the best of luck,” besloot Torvalds, ”because you are going to need it.” 
Bij de foto: Nils Torvalds (rechts) tijdens het Bildts voorlezen op ’t Fonnemint. (foto: Jan Bonefaas)

Bildtse Post