Aerden Plaats in één nacht leeggeroofd

’Archeologisch steunpunt bestaat niet meer’ - In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken bij de Aerden Plaats op Oudebildtzijl. Naast de inhoud van de kassa en enkele waardevolle kunstwerken werden ook veel archeologische vondsten meegenomen. Van grote waarde in cultuur-historische zin, maar op de markt geen stuiver waard. Het maakt de inbraak des te wranger voor de Aerden Plaats. ’Het archeologisch steunpunt bestaat nu niet meer.’

Door Gerard de Jong - Schilderijen van Ber Stekelenburg en Mark Glotzbach, een kostbaar sieraad van Lucie de Blécourt, een tv en dvd-speler en de kassa van de inhoud. De schade van de  inbraak bij de Aerden Plaats loopt in de duizenden euro’s Maar de inbrekers namen ook veel mee uit de vitrines van het centrum. Roestige spijkers, een deurklink, een oude vaas en  potscherven: ze namen het allemaal mee. Verkoopwaarde nul, historische waarde onbetaalbaar.

Binnen via toren - ”Het ergste is dat er allerlei vondsten zijn meegenomen die door de eigenaren aan ons in bruikleen zijn toevertrouwd,” sipt Kirsten Zwijnenburg van de Aerden Plaats. ”We hebben nog niet iedereen op de hoogte kunnen stellen van de inbraak.”
Daags na de inbraak likt het centrum op Oudebildtzijl de wonden, en wordt duidelijk wat zich heeft voorgedaan in de nacht van donderdag op vrijdag. De inbrekers moeten de locatie goed hebben gekend. ”Ze zijn via de kerktoren binnen gekomen. Een luik op het dak is bruut geforceerd. Raampjes zijn met schroevendraaiers behendig opengedraaid. Normaal zouden mensen iets moeten hebben gehoord, maar het waaide donderdag heel hard. Misschien is het daarom niet opgemerkt. De hele buit, inclusief grote schilderijen, een Friese staartklok en een zware versterker, zijn over de muur van de tuin getild en meegenomen.”

’Wat heeft iemand eraan?’ - De Aerden Plaats is het Bildtse archeologisch steunpunt, maar daar is na de inbraak weinig meer van over, vertelt Zwijnenburg. ”Spijkers, deurklinken, scherven, schepjes uit de tuin: het is allemaal meegenomen. Wat heeft iemand daar nu aan? Misschien hebben ze het meegenomen omdat het waardevol lijkt omdat het in vitrines wordt  tentoongesteld. Het heeft nul financiële waarde.”
Een klein, met de hand gemaakt collectebusje oor het orgelfonds is ook meegenomen. ”Dat heeft iemand met liefde gemaakt. Dat is het sneue. Zoveel dingen die geen kapitale waarde hebben maar voor ons en voor het Bildt wel belangrijk zijn, zijn nu weg.
De brandweerknoop met het wapen van het Bildt erop, een kruik die door Aldert Cuperus is gevonden, een kleine cello, een horloge, een serie munten... Dat is heel pijnlijk,” zegt Zwijnenburg. ”Alleen een bord met de tekst ’Leef gelijk Jezus leeft’ is blijven staan... Dat wilden ze blijkbaar niet hebben.”

’Steunpunt bestaat niet meer’ - De Aerden Plaats heeft inmiddels aangifte gedaan. Het centrum was dit weekend open, en alle geplande activiteiten gaan gewoon door. Zwijnenburg vraagt iedereen de komende tijd uit te kijken naar de voorwerpen. ”Ik hoop dat mensen gespitst zullen zijn op deze voorwerpen. Ik kijk de hele tijd al op Marktplaats, of er iets opduikt... Maar de meeste van deze voorwerpen hebben geen waarde op ’de markt’. Dat is het wrange. In die zin is de inbraak gewoon mislukt. De inbrekers hebben er niets aan, maar wij zijn heel veel waardevols kwijt. Zeven van de acht vitrines zijn leeg. Het archeologisch steunpunt bestaat nu gewoon niet meer. Geef de spullen alsjeblieft terug.”

Bildtse Post