St.-Anna klaar voor koninklijk bezoek

Maandagochtend brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een werkbezoek aan Campus Middelsee. De voorbereidingen voor het bezoek zijn al in volle gang. Burgemeester Gerrit Krol denkt dat het een mooi én leerzaam bezoek zal worden, dat bovendien goed is voor de gemeente.

Door Gerard de Jong - ”Een paar weken geleden werden we door provincie Fryslân verrast met het nieuws,” zegt burgemeester Krol. ”Wij zijn hartstikke blij dat het koninklijk paar belangstelling heeft voor Campus Middelsee. Ze komen niet voor niets, en vinden het een interessante plek. Voor het Bildt heeft het promotionele waarde.”

’Hele operatie’ - ’s Ochtends om 9.40 uur komen de Koning en Koningin aan bij het gemeentehuis. Daar worden ze ontvangen door de vier burgemeesters die ze die dag zullen treffen:Gerrit Krol (het Bildt), Tom van Mourik (Menameradiel), Eduard van Zuijlen (Franekeradeel) en Roel Sluiter (Harlingen).
Op het gemeentehuis zijn twee ambtenaren al weken voltijds bezig met het bezoek. ”Er moet echt heel wat gebeuren, dit is een hele operatie,” aldus Krol. Een groot deel van het werk, zoals de strenge beveiliging, wordt hen echter uit handen genomen door de organisatie rond het Koninklijk huis zelf.

Opgepoetst wapen - De gemeente heeft geen grote ingrepen aan het straatbeeld hoeven doen. ”Nee. Wel hebben we het Bildtse wapen boven de ingang van het gemeentehuis  schoongemaakt, dat ziet er weer prachtig uit. Bij hun aankomst zal ook de Bildtse vlag in top hangen. Maar verder hebben we niets gedaan. Werkzaamheden aan het parkje achter het gemeentehuis waren gewoon gepland, en hebben niet met het koninklijk bezoek te maken zoals sommigen schijnen te denken,” aldus Krol. ”Wel hebben we de ondernemers in de Van Harenstraat gevraagd om gepast uiting te geven aan hun vreugde en tevredenheid.”

Geen selfies - Even voor tienen - als zo’n zestig kinderen van ’t Fonnemint ze hebben toegezongen - stappen ze bij het gemeentehuis in de blauwe ’koningsbus’, die hen door de Van Harenstraat bij Campus Middelsee brengt. Het staat iedereen vrij in de Van Harenstraat naar de bus (met gewone, geen geblindeerde ramen) te komen kijken. ”Ze zullen vast vriendelijk zwaaien, maar verder vinden er geen ’Koningsdag-taferelen’ zoals selfies maken plaats. Het is een inhoudelijk werkbezoek.”

Werkbezoek - Bij de Campus aangekomen begint het daadwerkelijke werkbezoek. De Koning en Koningin zullen door de directie worden ontvangen. Vertrekkend commissaris van de koning John Jorritsma zal een kort welkomstwoordje houden. Daarna vindt in een lokaal op de eerste verdieping een gesprek plaats met leraren en Bildtse ondernemers over het concept van de Campus, het nieuwe leerwerkplein.

Speed dating - Het tweede deel van het bezoek vindt beneden plaats. Daar kunnen Willem-Alexander en Máxima zien hoe leerlingen en ondernemers gaan ’speed daten’. Het is een onderdeel van het leerwerkplein, dat bedoeld is om ondernemers en potentiële nieuwe werknemers met elkaar in contact te brengen. Als dat onderdeel voorbij is, gaat het paar verder naar de volgende locatie. Ze zullen de hele dag onder de pannen zijn in Noordwest- Fryslân. Wie ze nog even wil groeten, kan even voor elven plaatsnemen in het speciaal daarvoor gecreëerde ’uitzwaaivak’ bij de Campus.

Bildtse Post