Natgeregend, maar wél een Koninklijke high-five

1624-koninklijk-bezoek-gemeentehuis-st-annaEnkele honderden Bilkerts stonden maandag langs de weg, in de ‘uitzwaaivakken’ en in de Campus Middelsee om koning Willem-Alexander en koningin Máxima te begroeten. Het koningspaar had tijdens het bezoek aan het Bildt – ondanks dat het vooraf nadrukkelijk een werkbezoek genoemd werd – toch oog voor de belangstellenden. Ze luisterden, lieten zich informeren, en deelden high-fives en handjes uit.

Door Gerard de Jong - “Buiten lijkt het wel herfst, maar laten we er met z’n allen een prachtige dag van maken,” zei commissaris van de koning John Jorritsma toen hij de koning en koningin ontving in de hal van de nieuwe Campus. Binnen was het weliswaar droog, maar buiten hadden veel mensen er een nat pak voor over om een glimp van het koninklijk echtpaar op te vangen. In allerijl regelden twee medewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst twee paraplu’s – nieuw, nog in plastic – om het koninklijk bezoek droog te houden. Het welkom voor Willem-Alexander en Máxima in St.-Annaparochie was hartelijk en, ondanks de regen, warm.
Toen de koninklijke Audio met kenteken AA-86 rond half tien het plein voor het gemeentehuis opreed steeg een luid gejuich op. Niet in het minst door de kinderen van obs ‘t Fonnemint, die getooid met papieren kroontjes – met daarop een Bildts en Fries vlaggetje – hun keeltjes schor zongen. Tien minuten wachten op zulk hoog bezoek duurt een eeuwigheid, maar de beloning – handjes en high-fives van de koning – maakte alles goed. Op het bordes voor het gemeentehuis, onder het schoongepoetste gemeentewapen en de Bildtse vlag in top, ontvingen de burgemeesters van de vier gemeenten van Noordwest- Fryslân en Jorritsma het koninklijk paar. De koning in een onopvallend, statelijk pak. Máxima met een taupe gekleurde hoed op en een oranje oorbloesem in.
Ze namen beide de tijd voor de mensen die gekomen zijn, al volgt men een zeer strak tijdsschema. Cadeaus worden overhandigd, handjes gegeven, maar dan is het snel door naar Campus Middelsee, voor het eerste werkbezoek van de dag. Buiten de nieuwe Campus staat veel publiek te wachten op wat komen gaat. Onder hen leerlingen van de Slotschool en de  Internationale Schakelklas – een klas met jongeren van het azc – die een speciale groet heeft voorbereid. Op een spandoek wordt het koningspaar in alle denkbare talen welkom geheten.
Binnen wachten de leerlingen van de nieuwe Campus opgewonden en giechelend op de komst van het bezoek. “Ik ben niet gespannen, maar het gaat nooit zoals je verwacht,” zegt directeur Sydo de Jong in het voorbijgaan.

’Ik denk dat ze het heel cool vonden’

1624-koninklijk-bezoek-leerlingen-campusDe Jong riep de leerlingen op ‘enige rust te betrachten’ als het koninklijk bezoek binnen komt. Maar als de voordeuren opengaan en het koningspaar de Campus betreedt, stijgt een enorm applaus op, tientallen mobieltjes in de aanslag die het moment vastleggen. Na het inhoudelijke gesprek met een select gezelschap komt het paar terug en begeven ze zich  onder de leerlingen, die ‘speed-daten’ met lokale ondernemers, een van de speerpunten van het Leerwerkplein. Een van de stands waar ze bij stilstaan is die van Sjoerd Bakker van Bakker Training en Therapie. “Ze waren erg belangstellend. En de kinderen gaven mooie antwoorden. Veel mensen verwijten de jeugd dat ze niet geïnteresseerd zijn, maar het  tegendeel is waar. En ik geef het je te doen, zo jong al te moeten weten wat je wilt,” aldus Bakker.
Demi, Loure, Romano en Sym-Jan spraken met de koning en koningin. Vorige week trainden ze nog op dit gesprek, en leerden ze dat je ‘Majesteit’ moet zeggen tegen de koning. Demi: “Ze waren heel relaxed. Al is het toch anders om met de koning te praten dan tegen een ‘normaal’ iemand. Maar ik denk dat ze het wel heel cool vonden.” Of het een mooie dag is? “Ja! Hierna hebben we vrij!”
Van echt speed-daten komt het daarna niet meer. Iedereen kijkt toch vooral naar waar de koning en koningin zijn. Het paar luistert hier en daar naar de lokale ondernemers en  leerlingen, maar er wachten nog drie gemeentes. De klok is onverbiddelijk.
Als het koninklijk paar de Campus verlaat, treffen ze buiten een natgeregend maar enthousiast publiek. De koninklijke bus wordt uitgezwaaid, het paar gaat door naar Menameradiel. Hassan, uit de Schakelklas, is blij. “Ik heb een hand van de koning én de koningin gehad,” zegt hij trots. Hannie Ruiter is ook tevreden. Met haar als prinsesje verkleedde kleindochter hebben ze het koninklijk paar goed kunnen zien. “En ik heb een cadeautje aan de koning kunnen geven, een zeepje met een roosje erop.”
“Ik kan alleen maar zeer tevreden zijn,” zegt burgemeester Gerrit Krol. “Ze waren heel geïnteresseerd, zonder opsmuk, maar erg belangstellend. En het is vlekkeloos verlopen. Dit was een heel geslaagd bezoek, mooi voor het Bildt.”
Na nog wat handjes en high-fives duiken de koning en koningin snel de blauwe Oranje-bus in. Op naar de volgende gemeente.

Bildtse Post