Gemeente heft geheimhouding Van Harenshuus op

De gemeenteraad van het Bildt heft vanavond de geheimhouding rond woonzorgcentrum Van Harenshuus op. Het college zegt dat er "geen argumenten meer zijn om de geheimhouding in stand te houden". De andere betrokkenen – Zorgpartners Friesland, Wonen Noordwest Friesland en Albert Heijn Wassenaar – zijn hiermee akkoord.
Door Gerard de Jong

van harenshuusDe raad zal vanavond het voorstel van het college waarschijnlijk overnemen zonder er verder woorden aan vuil te maken; het is als hamerstuk aan de agenda van vanavond toegevoegd. Hiermee komt een einde aan drie jaar juridisch gesteggel over het akkoord. Journalist Tim Fierant van de Leeuwarder Courant vroeg om openbaarmaking van de stukken rond de Van Harenshuus-deal. De Raad van State vond tot twee keer toe dat de gemeente beter moest motiveren waarom men geheimhouding had opgelegd. De gemeente zat hiermee in z'n maag en kiest nu alsnog eieren voor z'n geld: de stukken worden nu openbaar gemaakt.

Het gaat om de afspraken die de gemeente en AH Wassenaar in 2013 maakten. Daarmee kwam destijds een einde aan zeven jaar procederen tegen het Van Harenshuus door de supermarkt. De winkel kreeg geld om een nieuwe overdekte laad- en losruimte te bouwen, zodat ze ondanks de komst van het zorggebouw niet in hun bedrijfsvoering werden beperkt.
De precieze afspraken en de hoogte van dat bedrag is door alle partijen altijd geheim gehouden. Volgens de gemeente omdat er gevreesd werd voor "aantasting van de persoonlijke levenssfeer van Wassenaar cs." Daar is volgens het college nu "geen sprake meer van", en dus zullen de stukken over de afspraken na het besluit vanavond openbaar zijn.

Zodra de gemeenteraad heeft besloten zal het besluit naar de Raad van State worden verzonden, zo schrijft het college in het voorstel.

Bildtse Post