Hoofdrolspelers dragen spektakelstuk Bauck!

1727-theaterspectakel-bauckHeroïsche gevechten, een prachtig decor en goed spel. Op enkele schoonheidsfoutjes na overtuigde openluchtspel Bauck! in het Hemmemapark bij Berltsum tijdens de première afgelopen vrijdag. Het stuk leunt iets teveel op visueel spektakel, maar de jonge (Marieke Swart) en oudere (Jantien Hoekstra) Bauck tillen het stuk naar een hoger plan.

Door Gerard de Jong - Bauck! gaat over de “eerste Friese vrijheidsstrijdster”, Bauck van Popma/van Hemmema. In 1496 verdedigde de van Terschelling afkomstige vrouw met succes het kasteel Hemmema in Berltsum tegen de vijand, Groninger Friezen (de ‘Vetkeapers’) en Duitse huurlingen. Schrijver Sybe Joostema diepte haar geschiedenis uit en zet haar centraal in Bauck! Diverse keren wordt ze in het stuk vergeleken met Jeanne d’Arc. Bauck heeft die mythische status van haar Franse voorgangster nooit bereikt, maar Joostema doet zijn best om aan te tonen dat ze dat wel degelijk verdient.
Bauck wordt prachtig vertolkt door Marieke Swart en Jantien Hoekstra. Beide vrouwen tillen het openluchttheater naar een hoger niveau. Zowel Swart als Hoekstra leggen ziel en zaligheid  in hun personage, en blazen leven in de voor velen onbekende Bauck. Zang, dramatiek en spel: het klopt allemaal. Omdat beide qua karakter en spel op elkaar lijken, is het na de pauze, als Hoekstra Bauck speelt, volstrekt natuurlijk dat zij de rol van Marieke uit het eerste bedrijf overneemt.
Dat het personage Bauck het hele stuk wanhopig achter aanbidder Silk aan zit begint op den duur een beetje te vervelen. Het schuurt met haar onafhankelijkheid, haar kracht. Een sterke vrouw als Bauck heeft net zo goed haar verlangens, maar ze stort zich iets te wanhopig op Silk, die niet zo goed uit de verf komt en de boot consequent afhoudt. Tot op het laatst; nadat de vijand verslagen is (of lijkt) bedrijven ze de liefde op het op toneel verlichte bed. En wordt de tweeling verwekt die Bauck in de Groninger gevangenis zal baren.
Het tweede deel duurt iets te lang. Pas na liefst drie zwaardgevechten – op zichzelf puur spektakel: met de vijand die per boot, of wadend door het water, het slot aanvalt – wordt het pleit  beslecht en Bauck’s lot bezegeld. Al blijft die ene zin vooral hangen: ‘Wij bûgje nea.’
De 500 bezoekers hebben dan een toegankelijk stuk gezien, dat qua verhaal knap in elkaar zit. De locatiekeuze is ook een voltreffer. Bootjes die af en aan varen, een ‘brug’ naar de overzijde, en uiteraard het grote slot dat geheel wordt gebruikt, en in sfeervol licht komt te staan als het  begint te schemeren. De liedjes zijn niet altijd woordelijk te verstaan, en het geluid viel vrijdag tijdens de première een paar keer weg. Het spektakel overheerst echter, nagenoeg alle acteurs vullen hun rol goed in, en met Swart en Hoekstra als Bauck is succes verzekerd.
Alle voorstellingen van Bauck! - ook de extra voorstelling op maandag 10 juli - zijn uitverkocht. 
Foto boven: Geketend en op de knieën gedwongen, maar nooit verslagen: Marieke Zwart speelt een glansrol in theaterspektakel Bauck! (foto: Jan Bonefaas)
Foto onder: sfeerbeeld van een zwaardgevecht.
1727-theaterspectakel-bauck-2

Bildtse Post