Krol: ’Opnieuw met Bildts naar Den Haag’

Is het Bildts wel of niet een(meng-)taal? Nieuws dat er uit nieuw onderzoek zou blijken dat het Bildt geen taal is, hield de gemoederen afgelopen weekend bezig; juist op de ’afscheidsdag’.  Burgemeester Gerrit Krol vatte de koe zaterdag direct bij de hoorns: ”We moeten opnieuw een taalstatus aanvragen in Den Haag.”

Door Gerard de Jong - De discussie of het Bildts wel of niet officieel een taal is, is vooral een linguïstische, wetenschappelijke discussie. Dát Bilkerts Bildts praten, is een feit, zo wilde ook burgemeester Krol aangeven zaterdag, in zijn toespraak na de onthulling van het kunstwerk van Henk Rusman, op de rotonde bij St.-Annaparochie.
’Ga naar nieuwe minister’ -  ”Er is nog nooit  zoveel aandacht geweest voor het Bildts als dit jaar. Dat moeten we ook zien vast te houden. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat het Bildts geen taal maar een dialect is. Het is de ene  onderzoeker tegenover de andere. Ik vind dat dat verder onderzocht moet worden. Maar het laat onverlet dat voor de Bilkerts het Bildts hun taal is. Het zou goed zijn om wederom naar Den Haag te gaan, om bij de nieuwe minister opnieuw te pleiten voor een status voor het Bildts,” zo zei Krol.

In de Bildtse Post van woensdag 8 november een interview met taalwetenschapper prof. dr. Arjen Versloot,  over zijn nieuwe conclusies over de oorsprong van het Bildts.

Bildtse Post