Loterijhuis gaat naar Arnhemse

1746-burgemeester-krol-trekt-winnende-lotSanne Verhoef uit Arnhem heeft zaterdag het loterijhuis van vv Ouwe-Syl gewonnen. Burgemeester Gerrit Krol trok haar lotnummer, 5140, uit de vaas. Ze vierde het ‘s avonds op het dorp. ‘Het begint met een vijf...’, zei burgemeester Gerrit Krol zaterdag in een bomvol café Het Graauwe Paard op Ouwe- Syl. Een groot deel van de aanwezigen slaakte een lichte zucht van teleurstelling.

Door Gerard de Jong - Toen hij het hele nummer - 5140 - had uitgesproken, liep de zaal langzaam leeg. Maar in Arnhem ging gejuich op: het huis dat vv Ouwe-Syl verlootte ging naar Sanne Verhoef (48). Ze kon het nauwelijks geloven toen ze vijf minuten later Anne Polstra aan de lijn kreeg, die haar feliciteerde. Ze stapte in de auto en twee uur later werd de nieuwe Ouwesylster warm onthaald.
Hart van Nederland, Omrop Fryslân (live) en meerdere kranten: het was een waar mediaspektakel zaterdag op Ouwe-Syl. En de club stelde niet teleur: er waren interviewtjes, terugblikken, muziek van Jan de Vries (‘Geluk, geluk, wat ’n geluk, dat ’t wat lukt, met je geluk’) en een uitstekende sfeer.
Ze was net aan het hardlopen geweest en zat op de bank naar de livestream te kijken. Beduusd was ze er van, maar tegelijkertijd door het dolle heen, toen ze zag dat Krol haar nummer uit  de grote glazen vaas toverde.
Verhoef zei dat ze voor het nummer 5140 gekozen had, haar personeelsnummer bij Centraal Beheer, waar ze 23 jaar werkte. Haar baan raakte ze echter onlangs kwijt na een reorganisatie. En nu dit... Ze wil het echt proberen, wonen op het Bildt, zei ze zaterdagavond toen ze haar prijs in ontvangst nam in Het Graauwe Paard. Dat Verhoef snel de auto instapte en later haar mogelijke nieuwe dorpsgenoten ontmoette, vormde een perfect slot van de actie, die sinds mei de voetbalclub in haar greep hield. Een spontaan idee van Anne Polstra: waarom verloten we niet een huis?
Nadat hij de sceptici had overtuigd gingen ze er vol voor. Polstra en de vele bestuursleden en vrijwilligers van de club staken al hun vrije tijd in de actie. De goedlachse  Ouwesylster vertelde dat hij eerst nog had verwacht dat de loten à € 98 binnen anderhalve maand weg zouden zijn. Dat viel wat tegen, en dus zetten ze een mediaoffensief in. Dat werkte.  Tien dagen voor de trekking waren alle loten verkocht. En nog bleef de telefoon maar rinkelen, of er toch niet nog één lot te koop was? Ze verkochten meer dan honderd keer een nee. Bij de  trekking ‘bij Auke’ waren zaterdag lotkopers uit Amsterdam, Nijmegen en verder aanwezig.
Naast Verhoef was er zaterdag nog een grote winnaar: de voetbalclub zelf. Naast de € 375.000 die  men overhoudt voor een kunstgrasveld en eventueel een nieuwe kantine, leverde het vv Ouwe-Syl vooral veel goodwill op. Het is de vereniging gelukt zich landelijk te presenteren als sympathieke, vindingrijke en eigenzinnige voetbalclub.
En ook dat is een lot uit de loterij.
Foto boven: Het moment suprème: burgemeester Krol trekt het winnende lot. (foto: Aise van Beets)
Onder: Sanne Verhoef met de ‘sleutel’ van haar woning op Ouwe-Syl. (foto: Jan Bonefaas)
1746-sanne-verhoef

Bildtse Post