Gemeentehuis wordt gezondheidscentrum

1746-huisartsen-bögels-en-impuls-ysio-met-burgemeester-krolHet gemeentehuis van het Bildt is gered. Huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie hebben samen het pand gekocht. In het najaar van 2018, na de nodige verbouwing, doet het gemeentehuis in St.-Anna dienst als gezondheidscentrum. De komende vijf jaar zal het zorggebiedsteam er ook onderdak vinden. Het karakteristieke uiterlijk van het pand blijft behouden,  en de oorlogsmonumenten in het pand blijven toegankelijk. Burgemeester Krol: “Wij zijn hier echt heel blij mee.”

Door Gerard de Jong - Veel Bilkerts maakten zich zorgen dat door de herindeling het karakteristieke gebouw tegen de vlakte zou gaan. Niet zonder trots kan burgemeester Gerrit Krol nu  zeggen dat het pand behouden blijft voor het Bildt. “Dit is echt prachtig nieuws. Het gemeentehuis stond te koop, maar het liep niet bepaald storm. Er was één andere gegadigde, maar dat ketste af. Toen kwamen Impuls en Bögels. Zij geven een geweldige invulling aan het gebouw. Dit is met recht een bovenslag, wij zijn hier echt heel erg blij mee,” aldus Krol.
Oorlogsmonumenten blijven - Impuls en Bögels kopen het pand voor het symbolische bedrag van € 1. Er moet nog flink verbouwd worden voor het open gaat. De indeling is al wel bekend:  de huisartsenpraktijk komt in het ‘oude’ deel van het pand, Impuls in het nieuwe deel (de oostelijke aanbouw).
Daarnaast zijn er diverse afspraken gemaakt. Het gebiedsteam voor de zorg houdt de komende vijf jaar haar loket in het gebouw. Huisartsenpraktijk Statenweg verhuist vooralsnog niet naar het gemeentehuis, al zou dat in de toekomst nog kunnen. Beide kopers hebben ook besloten dat de monumenten voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de Indiëgangers en Martijn Rosier gewoon in het gebouw blijven, en tijdens openingsuren toegankelijk zijn. Ook de jaarlijkse herdenking van de Indiëveteranen kan doorgaan. De parkeerplaats van het  gemeentehuis blijft, op enkele plaatsen voor de huisartsen na, openbaar. En mochten ze na enige tijd toch weer van het pand af willen, dan heeft gemeente Waadhoeke het recht op  terugkoop. Voor de donderdagse markt, die op het parkeerterrein gehouden wordt, wordt een nieuwe locatie gezocht.
‘Allegaar bijnander’ - Huisarts Paul Bögels: “We dachten al langer na over een nieuwe locatie, of het samenbrengen van diverse gezondheidsorganisaties in één pand. Dat lukte eerder niet.  Toen het gemeentehuis te koop kwam te staan nam Impuls Fysiotherapie contact met ons op: of we niet samen dit avontuur konden aangaan. Toen kwam alles ineens bij elkaar, en  het is gelukt.” Lyze Feitsma en Alle Sterk van Impuls Fysiotherapie namen het voortouw bij de aankoop.
Feitsma: “In 2009 binne wij begonnen met Impuls. Wij hewwe twee festigings, in de Bildtse Slag en in Ons Huis. Met ôns fier therapeuten binne wy nou altyd ferdeeld over twee festigings,  sitte wy nooit allegaar bijnander. Dat is gewoan niet praktys. Dut nije plak geeft wat dat angaat ok rust. En wij kinne hier ’n aigen oefensaal realisere, met kleedrúmtes en al. De kombinasy met Bögels sorgt ok foor kortere lyntsys, de klant is sneller wer’t-y weze mot. Ok de diëtist, podoloog en ferloskundige ferhuze met. Wij hewwe d’r och soa’n sin an!”
‘Alles komt samen’ - Ook Paul en Anneke Bögels waren met hun praktijk toe aan een nieuwe stap. Anneke Bögels: “We zaten op zich prima waar we zaten. Maar wij gaan ook ooit met  pensioen, en met het oog op de toekomst is dit ideaal. Huisartsen willen tegenwoordig niet zoals vroeger een praktijk aan huis. Aan de Netarisappel is onze oude woning onderdeel van de praktijk geworden. Wij lunchen in onze voormalige keuken. Wij zijn daar aan gewend, ons personeel ook, maar het is niet ideaal. Hier komt alles samen.”
Van binnen moet het  gemeentehuis flink verbouwd worden, voordat het zijn nieuwe functie krijgt. De nieuwe eigenaren hopen dat het gezondheidscentrum in het najaar van 2018 geopend kan worden.
Bij de foto: V.l.n.r.: Burgemeester Gerrit Krol, Paul en Anneke Bögels, en Lyze Feitsma. Krol gaf de nieuwe eigenaren van het gemeentehuis een symbolisch cadeau: een fles met daarin een sleutel. (foto: Jan Bonefaas)

Bildtse Post