1250 mensen genieten van boerendiner

1826-boerendiner-bij-hoogterpTien Bildtse boerderijen openden zaterdagavond hun loodsen om voor één avond als restaurant te dienen. ’Ete bij de Boer XL’ trok 1250 gasten, die getrakteerd  werden op een culinair verantwoorde, overwegend Bildtse maaltijd. Een enorme logistieke operatie.

De boerenloodsen werden ingericht met lange tafels en banken. Elke loods moest zijn eigen mobiele keuken hebben om de gasten het viergangendiner voor te  kunnen schotelen.
Dat had nogal wat voeten in de aarde. Ovens, tafels, stomers, warmhoudwagens, koeling, elektra en personeel werd ingevlogen en gereed gemaakt. Daarnaast  moest er voor 1250 mensen servies, glazen en bestek komen. Geen sinecure, maar het verliep uiteindelijk allemaal vlekkeloos. Dat kon stichting Bildtse  Aardappelweken niet alleen. Zo werd voor het menu de hulp ingeroepen van o.a. het Nordwin College en de Hotelschool, evenals de Bildtse restaurants De Molen en  De Zwarte Haan.
Pootaardappelhandelaar HZPC Potatoes stond garant voor de honderden kilo’s aardappelen. Want hoewel het menu vooraf een verrassing bleef, kon op dit Bildtse  diner maar één ingrediënt de hoofdrol spelen: de aardappel. Het ging er bij de dinergasten allemaal goed in, samen met de andere – veelal lokale – producten. Na één diner voor restaurant te hebben gespeeld konden de ’pop-up keukens’ en eetzalen weer ontmanteld worden.
Het doel – mensen naar het Bildt halen, een glimp  van het boerenleven geven en vooral: laten proeven dat die aardappel echt tot culinair hoogstandje verwerkt kan worden – was toen ruimschoots behaald.
Bij de foto's: Boven: Boerendiner bij Hoogterp, onder bij De Jong
1826-boerendiner-bij-de-jong

Menu
Friese aardappelsalade van zure
haring met zeekraal en mayonaise
~
Bildtse aardappelsoep geserveerd
in een broodbol
~
Stoofpotje van Fries weiderund met
kruidenpuree en Bildtse groenten
~
Krentjebrij met suikerbroodpudding
1826-personeel-aan-het-werk-bij-boerendiner
Het personeel aan het werk
Bildtse Post