Kerk Ouwe-Syl blijft na metamorfose mensen verbinden

1908-voormalige-kerk-ouwe-syl kerk-en-consistorieHet lijkt een trend, steeds vaker verliezen kerken de status van godshuis. Zo werd zondag 17 januari 2016 voor het laatst gekerkt in de  Gereformeerde kerk op Ouwe-Syl. Het imposante gebouw werd anderhalf jaar later aan de Amsterdamse Simone van der Velden verkocht.

Door Bertus Dijkstra - Na een metamorfose blijft Simone met het kerkgebouw op haar manier de verbinding met mensen zoeken. Momenteel siert ”GER. KERK” de voorgevel, echter niet lang meer. Als training/coachingsbedrijf gaat de voormalig kerk als ’Pand 61’ de toekomst in. Wanneer ik in  de Gereformeerde kerk in gesprek kom met Simone van der Velden, wordt duidelijk dat de 46-jarige nieuwe Bilkert al een rijk leven achter de rug  heeft.
Op 18-jarige leeftijd verruilt de reislustig geboren Tilburgse haar geboorteplaats voor New York, waar ze drie fantastische jaren aan de toneelschool  beleeft. Het uitblijven van een verblijfsvergunning noopt haar terug te keren: ”Van New York naar Tilburg is toch wel een grote overgang, daarom  besloot ik naar Amsterdam te vertrekken. Ik pakte een andere studie (communicatie) op, omdat ik merkte dat de toneelschool mijn kansen wel heel  erg beperkte.”
1908-simone-van-der-veldenNa een aantal jaren in de communicatie en HR wereld te hebben gewerkt, gooit Simone in 2008 het roer om en stort zich op de opleiding coaching.  ”Tijdens de crisis was ik bij reorganisaties in mijn functie vaak alleen bezig mensen te ontslaan, en dat vond ik niet zo leuk.” Tijdens de eerste Azië- reis komt Simone tot de ontdekking dat ze van de ruimte en natuur geniet. Op de tweede Azië reis crost Simone vier weken op de motor kriskras door Noord-Vietnam. Zonder rijbewijs. ”Wanneer je drie rondjes kunt rijden zonder om te vallen, mag je daar de weg op.” De motorexpeditie  bevestigde haar gevoel, Amsterdam is ’no more the place to be’ voor de naar ruimte verlangende Van der Velden. Ze verkoopt haar Amsterdamse optrekje en krijgt de te koop staande Gereformeerde Kerk in het vizier.
Het Friese landschap bleef - na een eerder verblijf - als een krachtig elastiek trekken. De keuze om naar het hoge noorden te verkassen is snel gemaakt. Samen met haar geadopteerde waakzame Cane Corso’s Jip en Joris wordt het onbekende Ouwe-Syl the place to be. ”Ik had nog nooit van het Bildt gehoord, maar ben in een ontzettend leuk dorp terecht gekomen. Ik voel me een geluksvogel.”
Verbouwen - Ook al heeft Simone met de verkoop van haar Amsterdamse woning een boppeslach geslagen, toch krijgt ze geen verbouwingsfinanciering van de bank. Het budget noopt haar zelf de kluskleding aan te trekken. Onder Pippi Langkous’s motto ”Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het  wel kan” worden de handen brutaal uit de mouwen gestoken. En niet zo maar uit de mouwen. Afgezien van de elektra (Benny Pol) en de twee grote openslaande deuren (André Kuipers), doet Simone alles in haar uppie.
Een dag na haar verjaardag (12 februari) vertelt de dierenvriend met een twinkeling in haar ogen over de verbouwing. Ondanks het feit dat ze  driekwart jaar bijna 24/7 aan het klussen is geweest, vertoont welbespraakte Van der Velden geen spoor van vermoeidheid. Integendeel, Simone geniet ogenschijnlijk met volle teugen wanneer ze met klusgereedschap de bouw opgaat. Het geeft haar juist energie, zo blijkt. Nog voordat de  schrijver van dit verhaal de pedalen van zijn fiets heeft aangeroerd, draait de zaagmachine alweer volop.
Foto boven: De kerk en consistorie van buiten gezien.
Links: de nieuwe eigenaar Simone van der Velden.

Bildtse Post