Kerk Ouwe-Syl blijft na metamorfose mensen verbinden

1908-voormalige-kerk-ouwe-syl de-waterputYouTube - Met behulp van YouTube schoolt Simone zichzelf om tot volleerd timmerman, tegelzetter, schilder en stukadoor. Van onbedreven klusser verandert de leergierige dame in allround vakvrouw. Nadat de gratis kerkbanken de weg naar belangstellenden en gemeenteleden hebben gevonden, begint het hak- en breekwerk. Wanneer de vloer eruit wordt getrokken, komt een waterput met een diameter van twee meter letterlijk en  figuurlijk bovendrijven.
De ondergrondse wel wordt eigenhandig opgemetseld met Friese geeltjes en afgedekt met een speciale glasplaat afgedekt.  De twee spotjes in de put brengen de vondst fraai in het licht. Authentieke elementen, zoals de glas in lood ramen, de preekstoel en het orgel blijven  aan vroeger tijden herinneren. Om meer lichtinval in de donkere kerk te halen, zijn aan de oost- als westzijde deuren gemaakt.
Simone leeft tijdens de verbouwing in de naastgelegen kosterswoning, welke op termijn een airbnb wordt. Er staan nog de nodige verbouwingen op de to-do list, van bouwvak is voorlopig geen sprake. Er moet o.a. een nieuwe badkamer in de vroegere keuken herrijzen en het toilet krijgt een low- budget facelift.
De consistorie wordt omgetoverd tot winterwoonkamer. Dit is wenselijk, want de openhaardhoutblokken verdwijnen, tijdens de koude winterdagen in de elf meter hoge en amper geïsoleerde kerk, als sneeuw voor de zon. ”Als ik ooit de hoofdprijs in de staatsloterij win, dan ga ik het dak van buitenaf  isoleren.”
Tot dan pendelt Simone, afhankelijk van de kou, tussen kerk en consistorie. 
Verbinden - De kerk wordt een training/coaching locatie, de naam Pand 61 is gerelateerd aan het pontificale pand en het huisnummer van de kerk. De  nieuwe kerkbewoonster denkt erover om ook kook- en/of schilderworkshops te verzorgen. Karakteristieke koppen fascineren de portretschilder, het is de  passie welke ze graag in haar MFC met anderen wil delen. De portretschilder wil de deuren tijdens de Atelierroute Slikwerk opengooien, zodat bezoekers  een oordeel over haar werk en de rigoureus verbouwde kerk kunnen vormen en ventileren.
Als Bourgondische Brabantse houdt Simone van koken, lekker eten en Brabants Bildtse gezelligheid. De enorme geheel zelf gemaakte keuken past perfect in het beeld van de keukenprinses. Zaterdag 23 maart organiseert Van der Velden in het kader van de liefde voor het koken en als open huis een  etentje met lekkere hapjes; ”Het is een kerk, dus laat ik de eerste zijn die probeert te verbinden, uiteindelijk is de kerk daar ooit ook voor bedoeld.”
Ontroerd - De nieuwe Ouwesylster is er van overtuigd dat ze hier over tien jaar nog steeds haar geluk vindt. ”Ik ben ontroerd door de vriendelijkheid en warmte waarmee ik op Ouwe-Syl ben ontvangen.” Met Pand 61 heeft Simone haar stip op de horizon bereikt. De plek waar Van der Velden graag de  verbindende gedachte tot in lengte van dagen wil laten voortleven. Een baan staat op het verlanglijstje, maar voorlopig moet er nog hard aan Pand 61 worden geklust.
Foto boven: de waterput.
Onder: Het interieur van de voormalige kerk op Ouwe-Syl, de nieuwe woning van Simone van der Velden.
(foto: Bertus Dijkstra)
1908-interieur-voormalige-kerk-ouwe-syl groot

 

Bildtse Post