Multifunctioneel sportcomplex siert dorpskern St.-Anna

1720-leden-stichting-de-waaieNa de brand in 2009 leek de sportgemeenschap van St.- Annaparochie als tegen het canvas geslagen, uitgeteld. Uitgerekend in die geslagen positie steeg het dorp op diezelfde plek langzaam maar zeker boven zichzelf uit. Ideeën voor een multifunctioneel sportpark werden de afgelopen twee jaar realiteit voor stichting De Waaie, die het geld bijeenkregen voor een  multifunctioneel sportpark.

door Sybe Joostema - Op het gebied van buitensporten is er bijna geen nee te koop. Komende vrijdag wordt het park om 18.00 uur officieel geopend. Terwijl er op het veld volop  gevoetbald wordt door jeugd, de regen neerklettert op de vernieuwde kantine- en kleedaccommodatie, doen de Waaie-bestuurders Bennie Stapensea, Gerald van der Boon en Paulus  Akkerman hun verhaal, dat veel weg heeft van een successtory na een dramaboek.
Toch moest sportend St.-Annaparochie eerst door een diep dal, vooral toen het complex in vlammen  opging. Het is dat architect Anne Dorenbos een methode vond om bovenop de oude kleedgelegenheid een strak vormgegeven kantine- en vergaderverdieping te creëren.
Toen was er al de trots terug, maar wie het dit gebouw uitliep, bekroop daarbuiten meteen ook het gevoel dat de sportaccommodatie zelf ook aan een behoorlijke facelift toe was. De drek van het hoofdveld in natteperiodes deed sportend St.-Anna huiveren. De stichting De Waaie dacht echter meteen al in de richting van multifunctionaliteit. Het voetbalveld alleen vernieuwen zou geen soelaas bieden, zeker niet richting fondsen. De nieuwe plannen wezen in de richting van uitbreiding van sporten, een multifunctioneel terrein. Voetbal lonkte al  langer naar een kunstgrassportveld en ook kaatsvereniging Drie Spul is Ut was ook wel toe aan iets vernieuwends. De planmakers wilden zich niet daartoe beperken.
Steekhoudende visie - De stichting De Waaie wist dat het daarvoor veel geld nodig had en dat het geen optie was om solitair als voetbalvereniging naar de gemeente te stappen om geld voor een kunstgrasveld. ,,Er was een visie nodig’’, benadrukt Gerald van der Boon. ,,En die visie kregen we eigenlijk in de schoot geworpen toen we op bezoek waren bij de  stichting Mienskipsfûns. We wisten niet wat we er konden verwachten, een hele commissie zat rond de tafel en vertelde precies wat nodig was om succesvolle fondswerving te kunnen doen.’’
Van der Boon: ,,Het ging om een steekhoudende visie rond cohesie, leefbaarheid en integratie. Dat waren de drie toverwoorden, de pijlers waarop het plan is gebouwd.’’ Die formule werkte ook daadwerkelijk in de richting van fondsen en overheid. Daarmee werd uiteindelijk het benodigde bedrag van 650.000 euro werkelijkheid. Stapensea schuift aan: ,,We  zijn geen rijke stichting hoor. Wel kun je stellen dat je een complex van ruim een miljoen hebt staan, en nog maar slechts 20.000 euro in het rood staat bij de bank. We hebben geen vermogen, maar wilden ook geen hoge schulden opbouwen.’’
Paulus Akkerman knikt: ,,De basisgedachte is dat ’t lidmaatskapsgeld op ’n leeg pail houwe worre kin. De sportdrumpel mot leeg weze, dat is de enige intînsy. Idereen mot sporte  kinne, dat is ’t útgangspunt.’’ En in die missie is de stichting meer dan geslaagd. Dat het sportpark in de dorpskern gesitueerd is, is een groot bijkomend voordeel. Veel mensen gaan  er gemakkelijk even sporten. Er zijn altijd vrijwilligers in de weer. ,,Ik durf met een gerust hart mijn kinderen naar het complex laten gaan’’, zegt Stapensea. ,,Er is altijd iets te doen, en toezicht is er ook altijd. Ook de kinderen zelf vinden dat heel plezierig, want ze treffen er hun vriendjes ook.’’
Uitvoerder Antea toont met trots De Waaie aan andere verenigingen met plannen. Het heeft een voorbeeldfunctie. Ook sportkoepel NOC*NSF ziet dit zo en is er al dikwijls te gast om het sportpark aan leden te tonen. De aanleg van het kunstgrasveld heeft het complex een boost gegeven. Deze week werden de lichten aangebracht bij de kaatsmuur, ook om de kaatssport in St.-Annaparochie een nieuwe impuls te geven.
Paulus Akkerman wijst op de het kunstgrasveld met de maten van zaalvoetbal. ,,Derop binne soafeul mooglikheden, foetbâl, basketbâl, korfbâl en hockey. ’t Beachfollybâlfeld waar ’n wîns fan de follybâlferening Vovesa. Dernaast is d’r ’n groat parkeerterrain dat soms dienst doet as evenemintenterrain. Fleden week fon der nag de foorronde fan ’t KNVB fier-teugen- fiertoernooi plak.”
Bij de foto: leden van de stichting De Waaie

Bildtse Post